Младоженци, минали под венчило през 2022 г., спазиха обичая Къпанки

...
Младоженци, минали под венчило през 2022 г., спазиха обичая Къпанки
Коментари Харесай

Младоженци спазиха обичая „Къпанки“ и се изкъпаха в реката в Перущица

Младоженци, минали под венчило през 2022 година, съблюдаваха обичая " Къпанки " и се изкъпаха във водите на реката в Перущица, като особено за случая тя бе завирена до Чолаковия мост.

Според традицията това се прави на Ивановден по остарял жанр за здраве и благодат, като дружно с младоженеца във водите скачат и техните кумове.

Тази година във водата влязоха деветима младоженци, измежду които и шурей от Холандия. Както повелява традицията, преди да скочат във вира, младоженците изсипаха във водата казан с алено вино.

Перущенци свързват обичая и с поверието, че колкото повече мъже се хвърлят в реката, толкоз по-плодородна ще е годината. Хората имат вяра още, че всеки престрашил се да скочи няма да боледува през цялата година, а в дома му ще царува съгласие и благоденствие. Както и че мъжете, нагазили във водите, ги чака и наслада от бащинството.

Празникът продължава в домовете на изкъпаните, където младоженците посрещат посетители на празнична софра, а мъжът цялостни ръкава на булката с вода от реката с посланието да го подари със мощно и крепко поколение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР