Младите шофьори ще карат с придружител през първите 6 месеца

...
Младите шофьори ще карат с придружител през първите 6 месеца
Коментари Харесай

Младите шофьори с придружител за половин година

Младите водачи ще карат с компаньон през първите 6 месеца зад кормилото. Неопитните водачи няма да имат право да возят пасажери нощем. 

Целта на разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три елементи е да има ясни правила, санкции за нарушителите, както и да бъдат отделени разпоредбите за водачите в обособен нормативен акт, както и условията към транспортните средства, коментира шефът на ИА " Автомобилна администрация " Бойко Рановски по бТВ новите правила за придвижване по пътищата, които би трябвало да бъдат въведени след обществено разискване. 

Глобата за шофирането без брошура сега е 300 лева След измененията глобата става двойна. Прекратява се и регистрацията на МПС-то, с което се е движел нарушителят, посочи Рановски. 

За нов лидер се счита този, който придобива дееспособност за първи път и не са минали две години от придобиване на първата му категория. 

Други промени са свързани с регистрацията на колите. Предвижда се тези, които се внасят за първи път в страната, да минат през пункт за идентификация и инспекция на техническата изправност преди регистрацията. Пунктовете ще дават отговор на критерии, разнообразни от сегашните, които са единствено за проверка на техническа редовност.
След това автомобилът ще придобие паспорт с механически данни, които ще са в информационна система.

Единствено чиновниците на Министерство на вътрешните работи ще издават удостоверение за регистрация. В КАТ ще вървим единствено за приемане на удостоверение за регистрация и регистрационна табела. 

Собственикът ще получава и паспорт, който ще съпровожда автомобила от регистрацията в България
до времето, до което тя не бъде прекъсната. 

Бойко Рановски изрази вяра да има строги правила и наказания, в случай че се откри корист в тези пунктове. Те ще бъдат следени както от чиновници на Министерството на превоза, по този начин и от служители на Министерство на вътрешните работи.

В Закона за придвижване по пътищата има смяна в глобите единствено за най-тежките нарушавания – за неправоспособни водачи и прекосяване на червен светофар. Предвидени са седем нарушавания, които в случай че даден лидер извърши в границите на две години, ще му бъде отнемана книжката. След това ще би трябвало да премине през процедура за възобновяване на правоспособността и контролните точки. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР