Младите хора в България са опасно дистанцирани от политиката, заяви

...
Младите хора в България са опасно дистанцирани от политиката, заяви
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Рано или късно ще се появи ново ляво, което не е БСП

Младите хора в България са рисково дистанцирани от политиката, съобщи пред БНР шефът на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов. 

" Липса на най-малък имунитет, политически. Липса на предпочитание за включване в тези решения, които включват теб. Сериозна гетоизация и маргинализация на огромна част от младежите в България поради демографската, етническата и обществената обстановка, обвързвана с доста съществени обществени неравенства и районни разлики в България. България сякаш се нуждае от специфична политика, която да адресира младежта като част от едно изпитание за човешкия капитал на България ", изрече мнението си той.

В същото време младежите са и тези, които бързо могат да усетят преимуществата на Европейски Съюз, най-много свързани с подвижността, която той допуска, означи социологът. По думите му обаче младежите в Европа са и най-податливи към политически радикализъм.

" Тези рискове нападат там, където информацията и ползата са дребни ", безапелационен бе Симеонов в предаването " Преди всички ". 

" България има обичайни исторически и културни сантименти към Русия. Тук е плодотворна почвата за интервенция и агитация ", разяснява той и акцентира, че всяко събитие, което покачва чувствителността по тази тематика, е значимо. 

Първан Симеонов акцентира и на кръстопътя, на който се намира Европейски Съюз. По думите му Съюзът е мощно заплашен.

Според него с доближаване на евровота ще има доста евроскептични настроения, изключително в страни като България. Проблемите са доста, безапелационен е той и добави, че е нужна информация и схващане за това, че Европейски Съюз живее в кръстопътни времена. 

Социологът обаче е безапелационен, че в България доверието към Европейски Съюз остава високо - осезаемо по-високо спрямо родните институции. В същото време в годините има последователно и праволинейно ерозиране на това доверие, предизвести той и заключи: " В България проевропейските настроения не престават да доминират, само че по никакъв начин не са малко и провокациите към тях ".

Първан Симеонов разяснява и родната политическа обстановка:

" Както се появи ново дясно, което не е Съюз на демократичните сили, в лицето на Борисов да вземем за пример, по този начин рано или късно ще стартира да се появява и ново ляво, което не е Българска социалистическа партия. Ваня Григорова е добър признак за това. Лявото стартира да се раздробява, да се разпада ". 

В този подтекст социологът вижда и решението на Елена Йончева да одобри номинацията на Движение за права и свободи за претендент за евродепутат. Според него обаче колкото повече се разпада нещо, толкоз по-лесно то след това може да се хомогенизира под водачеството на някой различен, да вземем за пример Румен Радев.

" Нинова продължи да дава същото лекарство, което енергизира, прочисти партията. От един миг нататък всяко предозирано лекарство се трансформира в отрова ", изясни Симеонов. 

Той не чака висока изборна интензивност на идните избори и предвижда същата като на предходните избори. Активността в България се е вдигала, когато е навлизал нов огромен състезател, а подобен сега няма, безапелационен бе Първан Симеонов. По думите му  " Възраждане " може да е и отчаяние, само че може да е и изненада. А за Движение за права и свободи той изрече мнение, че Делян Пеевски ще даде всичко от себе си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР