Младите дигитални компании са най-жизнената част от българската икономика. Това

...
Младите дигитални компании са най-жизнената част от българската икономика. Това
Коментари Харесай

29% от българските продуктови компании създават световни иновации


Младите цифрови компании са най-жизнената част от българската стопанска система. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на представянето на годишното национално изследване InnovationShip 2018, проведено за трета поредна година от MOVE.BG и отворената мрежа за цифрово развиване EDIT. Проучването InnovationShip 2018 е извършено измежду 213 микро, дребни, междинни и започващи компании с поддръжката на Министерството на Икономиката, Българска Банка за Развитие и Национална Компания Индустриални Зони.

По време на представянето на изследването стана ясно, че най-бързо разрастващият се вид софтуерна специализация у нас е в региона на блокчейн – 25% повече компании специализират в блокчейн технологии по отношение на 2017 година. Българските компании специализират в създаване на платформи (46%), разбори на огромни масиви данни (25%), машинно образование и изкуствен интелект (23%) и облачните калкулации (19%), демонстрират още данните на InnovationShip 2018. Тези области на специализация са и в основата на фундаменталните технологии за зараждащ се финтек клъстър. Общо 59% от фирмите продават своите артикули и услуги отвън страната, а повече от една трета получават главните си доходи от интернационалните пазари.

Данните от InnovationShip 2018 затвърждават и позицията на България като хъб за нововъведения освен в Европа, само че и на международно ново – общо 29% от интервюираните продуктови компании оферират световни нововъведения. От друга страна България е водеща страна в Европейския съюз по брой дами в софтуерния бранш 22% от интервюираните стартъп фирмите имат съоснователи дами.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР