Младежите в България подобряват уменията си и по този показател

...
Младежите в България подобряват уменията си и по този показател
Коментари Харесай

България в първите 20% по младежи с нови умения, но пазарът на труда не използва адекватно способностите

Младежите в България усъвършенстват уменията си и по този индикатор страната ни е в първите 20% от 14 страни в Европейски Съюз. Това демонстрира изследване на Организацията за икономическо съдействие и развитите, основано на данни от програмата за интернационално оценяване на учениците РISA, показват от МОН.

Според резултатите равнището на възстановяване на уменията на българските младежи не отстъпва на това на техните връстници в Естония, Полша, Португалия и Румъния. То е високо също в Германия, Латвия, Словения. Ниска е степента на възстановяване на уменията на младежите в Унгария, Чехия, Финландия, Словакия и Швеция.

България е в първите 20% и по различен индикатор – качеството на приобщаващото обучение на възрастни хора. В нашата страна то е близо до това в Германия и Унгария.

Анализът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз демонстрира, че младежите могат да получават и усъвършенстват умения вкъщи, в учебно заведение, в общността и на работното място. Тук значима роля имат учителите, фамилиите, неофициалните организации и работодателите.

От изследването излиза наяве, че уменията на хората в нашата страна не се употребяват съответно съгласно потребностите на пазара на труда. По този индикатор България се подрежда в последните 20% дружно с Португалия. Начело на класацията e Чехия. Подобряването му е един целите в бъдещата Стратегия за уменията в България, показват от МОН.

Представителите на българските държавни институции и Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще търсят благоприятни условия и за възстановяване на уменията на възрастните хора. Един от методите е посредством курсове за подготовка.

След необятни полемики, спомагателни изследвания и разбори Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще приготви отчет за оценка и рекомендации за развиването на уменията в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР