Младеж на 17 години се е събудил от кома на

...
Младеж на 17 години се е събудил от кома на
Коментари Харесай

17-годишен грък се събуди на именния си ден след 2 месеца в кома

Младеж на 17 години се е събудил от кома на гръцкия остров Лесбос, малко преди лекарите да изключат животоподдържащите му системи, заяви телевизия Скай, като се базира на локалния информативен уебсайт stonisi.gr, представени от Българска телеграфна агенция. 

Младият човек на име Таксиархис потърпевш тежко при злополука в края на август, при която получил съществени пострадвания на главата и изпаднал в кома. В болничното заведение в град Митилини той бил подложен на серия интервенции, само че лекарите към този момент били " вдигнали ръце " и майка му дала единодушие органите му да бъдат дарени за трансплантация. Тогава като по знамение мозъкът на младежа почнал да дава признаци на живот и той се събудил малко преди да бъдат изключени системите, които го поддържали жив.

Всичко почнало на 28 август, когато след празник, на който използвал огромно количество алкохол, Таксиархис тръгнал към дома си в село Моливос с мотоциклет. Някои локални поданици съумели да спрат останалите членове на компанията, които също били пили, само че не съумели да попречат на Таксиархис, който няколко минути по-късно аварирал.

Когато всичко в болничното заведение изглеждало изгубено, Таксиархис ненадейно почнал да възстановява мозъчните си функционалности. На именния си ден, 8 ноември, след месец и половина в интензивното поделение, бил настанен в елементарна болнична стая. Той към този момент е изцяло безсънен и е трансфериран в рехабилитационен център край Коринт. " Движи се с патерици, само че това ще се оправи ", споделя майка му. Очаква се скоро да се върне в Митилини, където го чака още една възстановителна интервенция.

По-късно от Гръцката организация за трансплантации разпространиха известие, в което прецизират, че без значение от сериозните си контузии пациентът не е давал в нито един миг признаци за мозъчна гибел и пред роднините му не е поставян въпросът за трансплантация на органите му. От организацията приканват за отговорност при разпространението на сходни информации, доколкото те засягат без съображение професионализма на екипа на болничното заведение в Митилини и нанасят щета на концепцията за даряване на органи.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР