Младата Петя Дубарова е смятана за обещаващ поетичен талант, у

...
Младата Петя Дубарова е смятана за обещаващ поетичен талант, у
Коментари Харесай

„Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи щастие“ – 39 години без Петя Дубарова

Младата Петя Дубарова е считана за обещаващ лиричен гений, у който някои виждат идната Елисавета Багряна или Маргарита Петкова.

На 4 декември 1979 година, близо 5 месеца преди да навърши 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета. Оставя предсмъртна записка със следния текст:

„ Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на огромната къща

ТАЙНА “

 Петя Дубарова Magnifisonz.com

Никой до момента не е съумял да разгадае същински посланието на Петя, закодирано в тези подредени една под друга думи. Както и никой не може да даде сигурен отговор на въпроса за какво това нежно, само че красиво и доста жизнерадостно момиче избира гибелта пред това да изживее битието си на поетеса и жена на земята .

Въпреки късия си живот поетесата оставя след себе си към 200 стихотворения, 50-60 творби в прозаичност, десетки художествени преводи на песни на „ Бийтълс “, „ Би Джийс “, „ Смоуки “ и „ Пух “ .

След едно бригадирско лято, когато свободолюбивата и отворена към света поетеса стартира да се усеща все по-неразбрана от близките, и с наближаването на първия образователен ден записките на Петя стават все по-мрачни и тъжни. Един път тя написа:

„ Най-парадоксалното у мен е, че страданието ми носи благополучие. Има нещо велико в страданието, нещо извисяващо… Как си представям страданието – неонова светлина, две неизмеримо красиви очи, тъжно-спокойни, незагледани, някаква добрина, молба, самопризнание в тях, от неона наподобяват черни, а може би са кафяви, сини – не! Тъжно единодушие, не примирие, а единодушие с към този момент изживяното! И две ръце, голи до лактите, които стискат висока чаша бира. Това е страдалчество. Аз съм виждала страданието. То е било напълно покрай мен – на прилежащата маса. И по какъв начин съм го пожелавала единствено! “

В гимназията на Петя се вкарва дисциплинираност „ Практика в биреното произвеждане “, а във фабриката, която създава известното в миналото „ Бургаско питие “, се случва случай, който бележи вечно живота ѝ .

За него има две версии: съгласно едната, през нощта, когато Петя е дежурна във фабриката, стопира токът. Тя драснала съчка кибрит, с цел да види какво се случва с брояча на бутилките. Покритието на пластмасовия брояч обаче се деформира от огънчето . Отговорникът, който бил на промяна, счупил брояча съзнателно и ѝ споделил да е спокойна, тъй като така и така машината отчитала неправилно бутилките и за по-сигурно броели бутилките и на ръка.

Според втората версия, Петя дружно с приятеля си Владимир изпълнявали индустриалната си процедура на машината за бутилиране на бира. Тя, без да желае, бутнала пластмасовата парченце на бутилковия брояч и той се развалил. Владимир се опитал да я закрепи с кибритена съчка, само че не съумял и бутилките почнали да влизат неотчетени в склада. Независимо от това какво тъкмо се е случило, произшествието има страшни последствия за ранимата и сензитивна млада поетеса.
 Edna предлага " Кибрит " - кутията, цялостна с клечки уют и благополучие, които ще зарадват всеки
Стига се до голям скандал в предприятието, а фабричното управление упреква Петя Дубарова в бойкот и написа писмо до шефа на гимназията. Служители от Министерство на вътрешните работи проверяват случая.

Учителите, част от които недолюбват Петя, установяват, че тя съзнателно е счупила брояча, с цел да се отърве от досадното занятие. За учебното управление това е комфортен мотив да смаже нежната й душа и го прави. Преподавателката, която е и отговорничка за индустриалната процедура, написа докладна до шефа с предложение да понижат държанието на Петя поради „ закононарушението “, което е направила . А и това не и е първото „ провинение” като комсомолка в влиятелната гимназия. Големите „ провинения” на Петя от миналата година били, че от време на време върви с разпусната коса, а под престилката й се виждала алена блузка.

От писателските среди са я готвили да учи литература в Москва откакто приключи гимназия. Пътят към това обаче ще бъде пресечен, в случай че няма нужното държание. Именно тогава я сполетява съдбовното наказване – понижаване на държанието й от примерно на положително, с една единица .

 Петя Дубарова Magnifisonz.com

Повече от месец Петя е предупреждавана, че ще понижат държанието ѝ, викат я непрестанно в дирекцията и желаят от нея да твърди, че е отговорна за счупената незначителна част от брояча във фабриката. Натискът за сензитивното момиче е голям, а сходно наказване за нея е същински удар върху душeвността.

На 3-ти декември 1979 година класната ѝ оповестява за пониженото държание. Това е потрес за сензитивното момиче, което е отличничка, поетеса и комсомолската активистка. За нея е ужасяващо не толкоз, че са понижили държанието й, а че не са й повярвали.

Петя обезверена се връща у дома след часовете и споделя с родителите си, които я утешават. После изпраща родителите си, които са втора промяна на работа и отива до аптеката и си купува диазепам и амитриптилин. На пишещата машина написва предсмъртното си стихотворение.

 Петя Дубарова Magnifisonz.com

Действията ѝ изрично и ясно демонстрират нейната просветеност и желанието не просто да инсценира обезсърчение, а в действителност да завърши с живота. През нощта на 3 против 4 декември дежурният екип в бургаската болница се бори за живота на Петя, която към този момент е в кома.

Цяла нощ лекарите вършат промивки, които обаче се оказват напразни. Сутринта на 4 декември 1979 година Петя умира.

Почти цялостен месец в символ на митинг всички вървят с бели ленти на реверите си , изразяващи скръбта по младата Петя и обвиняване против учителите, които са косвените ѝ убийци.

 Петя Дубарова Magnifisonz.com

С решение на Министерски съвет и със единодушието на родителите къщата, в която е живяла поетесата, днешната ул. „ Гладстон” 68, е освободена и новоизградена като дом-музей „ Петя Дубарова “ , открит на 7 август 1995 година Автентично е пресъздадена и персоналната стая на Петя Дубарова. В края на 2010 година в Морската градина на родния ѝ град е открит монумент на бургаската поетеса, починала трагично в разцвета на своята младост .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР