Младата жена, която наскоро беше транплантирана и получи нов бял

...
Младата жена, която наскоро беше транплантирана и получи нов бял
Коментари Харесай

Белодробните трансплантации за българи отново стават невъзможни

Младата жена, която неотдавна беше транплантирана и получи нов бял дроб в клиниката във Виена – 28-годишната Илияна Христова, ще е първият и финален български пациент с късмет за нов живот след трансплантация най-малко в близко бъдеще. Клиниката във Виена, която досега беше единственото място, с което имаше съглашение да се вършат трансплантации на българи, е съобщила преди към месец, че няма потенциал да поема каквито и да било пациенти от чужбина. Други разновидности за задгранични лечебни заведения, които да вършат тези интервенции, се търсят сега, само че още не са открити. В България пък сходни интервенции не се вършат, като най-реалистичните прогнози са да има задоволително подготвени експерти за такава трансплантация едвам към 2021 година

Това потвърдиха пред " Дневник " от Изпълнителната организация " Медицински контрол ", която пое функционалностите на организацията по трансплантации.

Илияна стана първият български пациент, който след двегодишно спиране на работата с виенската клиника получи нов бял дроб. За останалите 18 души в листата на чакащи бял дроб обаче към този момент вероятности няма.

През януари българските управляващи подписаха с клиниката във Виена съглашение за образование на експерти и обмяна на опит, с цел да могат да се извършат тези интервенции и в България. Тогава здравните управляващи оповестиха, че при положително развиване такива интервенции ще са вероятни в България през 2020 година, а доктор Генчо Начев, шеф на болничното заведение " Света Екатерина ", където се чака да бъдат правени тези трансплантации, си даде период към 2021 година

При подписването на съглашението от здравното министерство и персонално здравният министър Кирил Ананиев неколкократно оповестиха, че този контракт дава нов късмет за българските пациенти, чакащи бял дроб. Допреди съглашението от януари клиниката във Виена беше прекратила трансплантации на българи, а нито едно друго лечебно заведение отвън България не се беше съгласило да поеме тези интервенции. Властите две години на вятъра търсеха болница, която да поеме тези пациенти и по този начин и не откриха. Така чакащите нямаха никакъв късмет да получат нов орган.

При подписването на съглашението здравните управляващи оповестиха, че петима българи, чакащи белодробна трансплантация, ще заминат тази година за Виена, с цел да бъдат оценени в Клиниката по белодробна хирургия на Университетската болница в Австрия дали са годни за интервенция. Тези, които могат да бъдат трансплантирани, ще бъдат включени като чакащи и ще могат да бъдат оперирани при съществуването на орган. Ангажиментът за до пет интервенции годишно на българи бил стихотворец по време на диалозите по контракта и беше показан като част от самото съглашение.

" Очакваме виенската болница да трансплантира до пет пациенти годишно против ангажимент броят на трансплантациите да дава отговор на броя на изпратените органи към " Евротрансплант ", разяснява и по време на парламентарния надзор Ананиев. Днес управляващите се похвалиха, че единствено в последните месеци България е подала към м " Евротрансплант " два бели дроба и това е дало резултат.

Преди месец обаче от клиниката във Виена уведомили, че на централно държавно равнище е било взето решение да не се правят интервенции на никакви пациенти от чужбина. До това се стигнало, защото е регистриран дефицит на донори и увеличение на чакащите трансплантации австрийци. България към този момент водила диалози с немски лечебни заведения вероятно да поемат български пациенти, само че досега няма резултат, споделиха от " Медицински контрол ".

От институцията допълниха, че договорът за образование на български медици остава в действие и екипите ще заминат съгласно към този момент контрактувания график.

За времето от към две години, откогато поради редица проблеми стопираха белодробните трансплантации на българи в клиниката във Виена, починаха четирима души, включени в листата на чакащи трансплантации за бял дроб.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР