Младата жена, която беше заснета да се разхожда из историческо

...
Младата жена, която беше заснета да се разхожда из историческо
Коментари Харесай

Саудитска Арабия освободи "жената с късата пола" без обвинения

Младата жена, която беше снимана да се разхожда из историческо населено място в Саудитска Арабия, облечена с къса пола, беше освободена, без да й бъдат предявени обвинявания, предадоха " Асошиейтед прес " и " Франс прес ".

Полицията е освободи дамата довечера и прокуратурата е завършила случая, заяви министерството на информацията. След остри реакции в обществените мрежи младата жена беше задържана по обвиняване, че е била облечена " нескромно ". Граждани обявиха, че тя е показала неуважение на консервативните ислямски правила за обличане, признати в кралството.

Във видеозаписа, публикуван в обществената мрежа " Снапчат " през уикенда, се виждаше по какъв начин тя се разхожда с къса пола и къса тениска в историческата цитадела в Ушайкер, село на 200 км северозападно от столицата Рияд. Министерството заяви, че дамата е признала, че се е разхождала незабулена в историческия обект, само че е декларирала, че записът е бил пуснат без нейно единодушие.

В Саудитска Арабия дамите са длъжни да се появяват на публични места облечени в дълга черна тога - абая, която ги покрива от главата до петите. Освен това те нямат право да карат и имат потребност от единодушието на аставник мъж, с цел да работят, учат или пътуват в чужбина, напомня Агенция Франс Прес. Правилата за облеклото важат и за чужденките.

Освобождаването на дамата беше една от редките победи на бранителите на правата на дамите в Саудитска Арабия, които разкритикуваха неоправдателните публични реакции. Освобождаването й без обвиняване също е извънредно, акцентира " Асошиейтед прес ".

Саудитска Арабия прави правосъдни промени. Миналия месец крал Салман разгласи, че прокуратурата ще бъде извадена от системата на вътрешното министерство и ще се подчинява директно на монарха. Като част от измененията беше назначен и нов основен прокурор. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР