Младата жена избрала да се посвети на общата медицина и

...
Младата жена избрала да се посвети на общата медицина и
Коментари Харесай

Аплодисменти за 28-годишната лекарка, която обикаля забравени от Бога села, за да лекува старите хора там

Младата жена избрала да се посвети на общата медицина и най-близкия контакт с хората, нуждаещи се от здравна помощ, написа ТОП вести

МАЛЦИНА СА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ, ДРЪЗНАЛИ ДА ГРАДЯТ КАРИЕРА НА СЕЛО. Една от тях е доктор Елена Вацова, която се грижи за здравето на живущите в шест дребни обитаеми места в региона. Тя споделя, че се усеща задоволена от работата и шанса да бъде допустимо най-близо до пациентите, опознавайки и приемайки всеки със своите особености и темперамент.

Категорична е, че хората в селата са извънредно топли и постоянно намират метод да я изненадат прелестно и да сгреят сърцето й с благи думи. За съвсем всички тя е на възрастта на внуците им, по тази причина и постоянно се случва бабите и дядовците да не помнят за официалностите и непосредствено да се обръщат към нея с думите „ момиче “ или даже „ миче “. Не се наскърбява и не се сърди, а се радва, че е спечелила доверието им.

Д-р Вацова е на 28 години, от Плевен. Завършила е медицина в родния си град, а да тръгне по пътя на най-хуманната специалност, било детската й фантазия. Казва, че го почувствала като предопределение и никой от фамилията й няма пръст във взимането на решение за специалност, още повече че е първият доктор във семейството.

„ Имам интерес към общата медицина и желаех да работя като персонален доктор. Практиката на доктор Пламен Латев от Павликени е доста огромна, обгръща пациенти с изключение на в Павликени и в няколко села. Така започнах работа при него, тъй като е невероятно да покрива всички обитаеми места “, показа Елена.

ТАКА ПОЕЛА АНГАЖИМЕНТА ДА ЛЕКУВА ХОРАТА В ЛЕСИЧЕРИ, МИХАЛЦИ, ВЪРБОВКА, ДИМЧА, ГОРНА И ДОЛНА ЛИПНИЦА.

Вече година и половина е в услуга на пациентите в тези села и даже познава хората поименно.

доктор Елена Вацова„ В практиката на персонален доктор контактът с хората е непосредствен и имаме опция да проследим резултата от работата си във времето. Ние разчитаме повече на сетивата си и персоналния допир с пациентите, на опита с времето и лекарската вътрешен глас. Съвременната медицина крие риск от това високоспециализираните проучвания да опровергаят контакта с пациентите, а действителният допир нищо не може да го размени “, твърди доктор Вацова.

28-годишната жена акцентира, че познанството с пациентите доста оказва помощ в работата и ускорява бързото насочване в здравните проблеми на всеки, който пристигна да търси помощ в кабинетите, където дежури. При първите срещи с пациентите поради възрастта й те даже не били сигурни дали тя е доктор, или здравна сестра.

С времето обаче тя спечелила доверието им с самообладание и усмивка, която не виждали, само че долавяли отдолу под защитната маска.

„ Забелязвам, че в шестте села, където е присъщ селскостопанският труд, са доста постоянно срещани дископатии, дискови хернии и други ставни премеждия, и несъмнено, сърдечносъдовите болести, които са най-разпространените в България и измежду представителите на третата възраст “, заключи тя.

ОТЧИТА, ЧЕ В МОМЕНТА ЗАБЕЛЯЗВА РЪСТ НА ТРЕВОЖНИТЕ РАЗСТРОЙВА ЗАРАДИ ЧЕТВЪРТАТА Коронавирус ВЪЛНА. Обяснява си това с съществуването на свръхинформация за болестта, която всекидневно се тиражира от медиите.

Д-р Вацова работи и в Спешния център в Плевен, където дава 12-часови наряди.

„ В практиката мога да наблюдавам пациентите във времето, а когато навестявам адрес с колата за спешна помощ, би трябвало да се работи в незабавен порядък: коми, произшествия, алергични реакции. Като млад доктор за мен е предизвикателство да комбинирам тези разнообразни области в медицината. Няма да не помни първия ми домакински адрес като персонален доктор. Не потеглих с мисълта, че може да е незабавно. Жената беше в тежко положение, сърдечно болна и със сатурация 50. Оказа се, че има желязодефицитна анемия. Коригирахме сърдечната функционалност и анемията в домашни условия и в този момент е добре “, описа младата лекарка.

За момента възнамерява да съчетава двете длъжности, само че регистрира, че няма да е допустимо това да продължи доста дълго. След като натрупа още малко опит, ще остане единствено на кабинет като общопрактикуващ доктор.

В свободното си време Елена се занимава любителски с латиноамерикански танци. Усвоила е стъпките на салса, бачата и кизомба и с тях разпуска от натовареното всекидневие

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР