Младата италианска звезда на световния тенис Лоренцо Музети отдели специално

...
Младата италианска звезда на световния тенис Лоренцо Музети отдели специално
Коментари Харесай

Лоренцо Музети отговори на въпроси от наши таланти и подавачи на Sofia Open 2021

Младата италианска звезда на международния тенис Лоренцо Музети отдели особено внимание на звезди на бъдещето на българския тенис и деца, подавачи на топки на Sofia Open 2021. Музети, който доближи до осминафинал на " Ролан Гарос " и водеше на международния ¹1 Новак Джокович с 2 сета, отговори на въпроси на някои от най-перспективните момчета и девойки от националните ни тимове - международните вицешампионки от националния тим за девойки до 14 година и стигналите до финалите на международното състезание за момчета до 16 година български гении. Намиращият се на 60-о място в света Музети отговори на драго сърце и на питанията на други български деца, обичащи горещо тениса - подавачи на топки по време на шестото издание на Sofia Open.

Ето въпросите и отговорите:

Виктор Марков, Адриано Дженев и Илиян Радулов от националния тим на България за момчета до 16 година

- Кога стартира да играеш тенис и по какъв начин избра този спорт?

- Започнах да играя тенис за развлечение, тъй като татко ми играеше. Бях на 3-4 години. Бях в къщата на баба ми и играех с мини ракета - с татко ми, а по-късно против стената, мисля, че това е най-хубавият конкурент, който може да имаш. Наслаждавах се доста, а в този момент това е моята специалност. Щастлив съм.

Игра Купа " Дейвис " за юноши преди 2 години - по какъв начин ти оказа помощ това да се развиеш като състезател?

Харесва ли ти да играеш за страната си и искаш ли да бъдеш номиниран за Купа " Дейвис " при мъжете?

- Наистина се любувам да играя за моята страна, да играя за италианското знаме. Да играеш за Италия, с надписа Италия на гърба, постоянно е необикновено преживяване. Помогна ми да израстна - и като състезател, и като човек. Беше доста прелестно преживяване и ще бъда доста благополучен да играя за мъжката Купа " Дейвис ".

- Росица Денчева - народен тим на България до 14 година - международни вицешампиони за 2021 година

- Имал ли си моменти, в които си се чувствал нерешителен в играта си?

- Първо - поздравления за достижението на международното състезание. Да, всеки състезател има нерешителен интервал. Аз минах през това - беше сложен миг за мен, за тениса, за живота като цяло, отвън тенис корта. Единственото нещо, върху което би трябвало да се концентрираш, е твоето семейство, хората, които в действителност се грижат за теб, и върху работата. Не би трябвало да пропускаш тези две неща в композиция с тренировките ти. Семейството и усърдните тренировки оказват помощ да се чувстваш доста по-уверен.

Ивона Савекова - народен тим на България до 14 година - международни вицешампиони за 2021 година

- Как съумя да комбинираш тениса и учебното заведение, тъй като тенисът изисква отдаденост и доста тренировки, само че ученето също е доста значима част от живота?

- Не беше елементарно. Мисля, че майка ми ми оказа помощ доста в тази посока, тъй като тя постоянно искаше да имам по-добри оценки в учебно заведение. Учих много. Тази година приключих и считам, че е това е огромно достижение за мен - приключих с 97 от 100 вероятни точки, което си е доста добре. С отдаденост можеш да направиш всичко, даже и да имаш малко време. Трябва да направиш доста саможертви, до момента в който процесът приключи, само че си заслужава.

Йоана Константинова - народен тим на България до 14 година - международни вицешампиони за 2021 година

- Как стартира да играеш тениси кой е твоят образец за подражателство?

- Имам два. Спортният сигурно е Федерер - индивидът, на който бих желал да имитирам и от който се пробвам да взема най-хубавото. Аз съм огромен негов почитател. Наистина желая да бъда като него, във всеки подробност - в тениса и отвън него. Вторият образец за подражателство е моето семейство. Италианците са доста свързани със фамилията, аз съм тъкмо от тези хора. Без хората, които в действителност ги е грижа за теб, не можеш да продължиш напред и не можеш да постигнеш своите цели. Най-важното нещо е да бъдеш до хората, които те карат да се чувстваш добре и в действителност ги е грижа за теб.

Надежда Петкова, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Какво харесваш в играта, което те стимулира да продължаваш да работиш старателно? Би ли основал своя съвършен тенисист, избирайки един удар от разнообразни тенисисти?

- Страстта на тениса ме кара да не преставам да работя старателно и да върша жертви всеки ден, въпреки въобще да не е елементарно, защото не всеки ден имаш подобен вид чувства. Но пристрастеността на тениса ти дава всичко, с цел да бъдеш съсредоточен в тренировките и да искаш да постигнеш задачите си. И просто би трябвало да работиш.

За основаването на своя съвършен тенисист бих избрал сервиса на Опелка, форхенда на Федерер, бекхенда на Джокович. За бекхенда с една ръка не бих избрал своя, тъй като не съм задоволително добър (Смее се.). Вероятно бих избрал Вавринка. За ретура евентуално отново бих избрал Джокович. За физическите данни бих споделил Надал и Джокович. За менталната непоклатимост бих избрал Надал, само че също и Джокович. За играта на мрежата бих избрал Федерер.

Яна Йорданова, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Любимият ти супергерой е Батман. Кой е обичаният ти филм за Батман?

- Този с Жокера - с Хийт Леджър в основната роля. The Dark Knight.

Теодора Дамаскинова, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Каква е най-голямата ти фантазия?

- Най-голямата ми фантазия сигурно е да стана ¹1 в света. Това е фантазия, която имам още от дете. И работя за реализирането й.

Александър Николов, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Как и по кое време разбра, че тенисът ще бъде твоята специалност?

- Може би на към 12-годишна възраст, когато започнах да пътувам. Побеждавах много в юношеските години. Резултатите говореха и бях сигурен, че тенисът е моят живот. Затова взех решение да стана експерт - тенисът да е моя работа, а не развлечение или занимание, на ранна възраст - на 12 или 13 години.

Георги Георгиев, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Коя е обичаната ти италианска храна?

- Всичко, което е сготвено от баба ми. (Смее се.) Но моето обичано ядене е ньоки с рагу.

Стефан Тонев, подавач на топки на Sofia Open 2021

- Какви са усещанията ти от България?

- За повторно съм в България, бях в Пловдив като младеж - тогава играх добре, само че трябваше да се откажа на полуфинала.

Благодаря ви за въпросите, беше наслаждение. Продължавайте да упражнявате интензивно и ви благодаря за положителното посрещане тук, в София.
 Яник Синер стартира с победа отбраната на купата си
Яник Синер стартира с победа отбраната на купата си

Срешу квалификанта от Беларус Егор Герасимов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР