Млад мъж успя да осъди два пъти Столичната община да

...
Млад мъж успя да осъди два пъти Столичната община да
Коментари Харесай

Колоездач осъди два пъти Столичната община след инцидент с бездомни кучета

Млад мъж съумя да осъди два пъти Столичната община да му заплати компенсации от общо 52 000 лв. поради случай отпреди 7 години, когато глутница бездомни кучета са го нападнали и съборили от велосипед, вследствие на което счупил и двете си ръце.
Две години след случая 33-годишният тогава мъж завежда дело против общината и след правосъдни обрати съумява да го завоюва дефинитивно през 2017 година, като му е присъдено обезщетение от 22 000 лв.. Междувременно обаче, до момента в който води делото и макар претърпените няколко интервенции, получава тежко затруднение на лявата ръка след строшаване на лъчевата кост при нападението, довело до ново строшаване, нови интервенции и в последна сметка през днешния ден няма захват на тази си ръка и е с 56% неработоспособност. Заради полученото затруднение завежда ново дело против общината и на първа инстанция арбитър Райна Мартинова от Софийския градски съд му присъжда ново обезщетение от още 30 000 лв., написа още Lex.bg.

Инцидентът е станал рано сутринта на 9 август 2012 година Тогава младият мъж пътувал с колелото си от кв. „ Сухата река “ и в региона на гара „ Искър “ бил атакуван от глутница бездомни кучета. Те се нахвърлили върху него и го съборили от колелото, като опитвали да го ухапят по краката, а при рухването той счупил и двете си ръце.

На помощ му се притекъл водач, който малко преди този момент го подминал, само че чул кучешкия лай и в огледалото за задно виждане забелязал, че 4-5 кучета са наобиколили колоездача и налитат да го хапят. След това видял, че младият мъж пада от колелото, обърнал колата и отишъл да му помогне. Пред съда очевидецът споделя, че по ръцете на потърпевшия било „ ужасно “, обадил се на тел. 112 и пристигналите екипи на незабавната помощ го откарали в болница.

Тогава почнали множеството интервенции на счупените ръце, като проблем зародил с дълготрайно незарасналата кост на лявата ръка. Въпреки поставената железна плака, ситуацията не се подобрило, а в противен случай – стигнало се до гнойни процеси, унищожаване на част от костта и присаждане на нова. Последното мнение на лекарите е, че с изключение на трайните към този момент провали, свързани с лимитираните придвижвания и изкривявания, бъдещата прогноза остава открита, защото въпреки към този момент да не се постанова лекуване, гнойните процеси при костите са непредвидими и може да се възобновят.

Пред съдилищата Столичната община през цялото време оспорва исковете, като претендира, че е налице съпричиняване. Адвокатът на общината пледира, че колоездачът не е управлявал вярно велосипеда си и е паднал от него, а също така нямало доказателства, че кучетата са бездомни. Представена е била и програмата на общината за преодоляване на популацията на бездомните кучета. При първото дело в Софийски градски съд арбитър Иванка Иванова приема, че колоездачът е паднал от колелото, откакто е бил съборен от кучетата, а щом не се е появил техен притежател, значи животните са бездомни. За програмата и докладите на общината, съдът сочи, че те не потвърждават справяне с казуса и присъжда на потърпевшия 22 000 лв..

На втора инстанция обаче следва поврат. Апелативните съдии анулират решението и отхвърлят исковете на колоездача, откакто одобряват, че не е несъмнено потвърдено, че той е съборен от кучетата. Въззивният съд не има вяра, че водачът, който е очевидец по делото, е могъл от 200-300 метра да забележи в огледалото за назад виждане по какъв начин се е развила обстановката.

Делото стига и до Върховния касационен съд (ВКС), който пък анулира решението на втората инстанция и приема, че вярно градският съд е присъдил обезщетение от 22 000 лв.. В решението на висшите съдии се споделя, че дистанцията, от което водачът е видял случилото се не е огромно и с цел да реши да прави противоположен завой, с цел да окаже помощ на потърпевшия, явно е видял, че той е паднал от велосипеда.

„ Очевидна е и единствената повода за рухването – наобиколилата ищеца, глутница от 4-6 лаещи го кучета, като е без значение дали кучетата са го бутнали (факт, който очевидецът сочи, както като общопризнат персонално от него, описвайки и метода на рухването – „ колелото на една страна, той на друга “, по този начин и посочен му от ищеца) или рухването е станало заради провокираната от кучетата нерешителност у ищеца, за която очевидецът също дава показания “, се споделя в окончателното решение на съда от 2017 година

Към оня миг обаче данните по делото са за зараснала кост на ръката и Върховен касационен съд написа, че потърпевшият е младеж, а прогнозите били за цялостно възобновяване.

Повторното дело за обезщетение след затрудненията е заведено предходната година, а арбитър Райна Мартинова от Софийски градски съд взема решение преди месец, че справедливото ново обезщетение е 30 000 лв..

„ Отговорността на ответника може да бъде ангажирана и в случаите, когато след в началото обезщетяване на вредите е настъпило затруднение в положението на потърпевшия, което е в причинно-следствена връзка с настъпилото вредоносно събитие – положение на ексцес. При ексцес за потърпевшия поражда ново взимане за обезщетение, друго от в началото предявеното, което произтича от ново страдалчество или значително усложнява старите премеждия “, се споделя в решението на градския съд, което не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Това ще е и най-вероятното продължение на проблема, защото общината още веднъж оспорва желае и твърди, че затрудненията нямат връзка с случая, а също така били взети поради при първото дело.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР