Митологията на древен Египет е не по-малко приказна от скандинавската

...
Митологията на древен Египет е не по-малко приказна от скандинавската
Коментари Харесай

Сехмет - древноегипетската богиня с лъвска глава

Митологията на античен Египет е не по-малко приказна от скандинавската и старогръцката. Божествата в тези митологични системи демонстрират общи черти, което води към извода, че произлизат от една обща именита основа, която по-късно е претърпяла вариации при другите нации.

В древноегипетската митология изключително блестящо се откроява богинята с лъвска глава - Сехмет. Тя е щерка на висшата богиня Изида и е считана за богиня на войната, борбата и огъня. Тази богиня е боец с мощен унищожителен заряд, само че тя е и лечителката, която отстранява страданието.

Центърът на култа към богинята е град Мемфис. В средата на зимата, когато денят стартира да нараства, се празнува празникът на божеството Сехмет.

Основната активност на богинята са войната и разрушителната слънчева светлина. Дискът върху главата на божеството потвърждава връзката със слънчевата сила и топлота. Сехмет обаче закриля лечителската активност и по тази причина всички лекари в древността се смятат за нейни жреци.

 Сехмет - древноегипетската богиня с лъвска глава

Наричат богинята с глава на лъв ужасното око на висшия господ Ра, въпреки точният превод на името значи могъща. Според митологията в началото Сехмет е богинята Хатор - настойничка на дамите, любовта, танците и заниманията. Амон Ра обаче се ядосал на хората, че не го почитат, и трансформирал приветливата Хатор в злата лъвица Сехмет.

В тази нова форма богинята подложила човешкия жанр на всеобщо заличаване. Удавила земята в човешка кръв и пиела от нея. Ра се ужасил от видяното и решил да спре всеобщия мор. Той оставил по пътя на Сехмет халби с вино и сок от нар. Богинята ги взела за кръв, напила се и заспала. Така животът на Земята бил избавен.

Яростната богиня се явява и в още една роля. Тя е надзирател на господ Ра, а оттова се счита за покровител на фараона, на който в Египет се гледа като на провидение. Изгарящите стрели, с които Сехмет брани фараона по време на борбите, са атрибутът на богинята-боец.

Въпреки че Сехмет брутално са нахвърля върху хората по волята на висшия господ Ра, тя е считана за настойничка на човешката раса и бранител на света. Във времена на висши тествания, египтяните измолват от Сехмет нейната благосклонна поддръжка.

 Сехмет - древноегипетската богиня с лъвска глава

При епидемии и всеобщ мор се смята, че това е това е възмездие на ядосаната богиня. Когато по времето на фараона Аменхотеп ІІІ Египет е изумен от чума, са направени 700 скулптури на Сехмет, с които да се измоли нейната благосклонност.

Ермитажът в Санкт Петербург пази една от статуите на Сехмет, построена от черен гранит. Тя е датирана от ХІV век преди Христа.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР