Митнически служители от отдел Митническо разузнаване и разследване“ в ТД

...
Митнически служители от отдел Митническо разузнаване и разследване“ в ТД
Коментари Харесай

Митничари иззеха 19 тона моторни масла, добавки за бензин и дизел

Митнически чиновници от отдел „ Митническо разузнаване и следствие “ в Търговско дружество Митница Пловдив иззеха 5874,2 литра  моторни масла, добавки за бензин и дизелово гориво и 13 324 л органични разтворители. Това оповестиха от Агенция " Митници ".

За акцизните артикули - енергийни артикули, открити при две инспекции през последната седмица на месец август, не са били показани нужните документи по Закона за акцизите и данъчните хранилища.

При един от случаите на 31.08.2023 година в региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Петко челник митническите чиновници селектират за инспекция товарен автомобил с българска регистрация. Водачът – български жител, показва документи за транспорт на 16 215 кг артикули, измежду които антифриз, моторни масла, добавки за горива. Според документите спедитор е българско сдружение, а адресат компания в Солун, Гърция. 

При осъществената щателна митническа инспекция се открива, че за част от стоката - 5874,2 литра моторни масла, добавки за бензин и дизелово гориво в разнообразни разфасовки, не са показани документи, удостоверяващи че стоките са освободени за ползване на територията на страната, както и документ за изпращането им до адресат в друга държава-членка по реда на ЗАДС.

Другият случай е от 25.08.2023 година, когато екип от митнически чиновници прави инспекция на някогашен данъчен склад за енергийни артикули във Велинград. Инспекторите откриват, че между две автоцистерни се трансферира течност с присъщ аромат на енергиен артикул. След окончателното проточване са установени 13 324 л течност с бледожълт цвят и мирис на енергиен артикул. Поради зародили подозрения по отношение на попадането на течността в обсега на ЗАДС стоката и автоцистерната са арестувани. Взети са проби за лабораторен разбор.

Според направената от Централната митническа лаборатория експертиза конфискуваната течност съдържа смесени препарати на основата на изобутилов алкохол, които имат свойствата на комплицирани органични разтворители и попадат в обсега на продуктите, за които се дължи данък. Собственикът не е показал документи за генезис, както и за заплатен или гарантиран данък за енергийния артикул, който според Закона за акцизите и данъчните хранилища се пресмята на към 9460 лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР