Митингът започва в 10:00 ч. до сградата на Народното събрание

...
Митингът започва в 10:00 ч. до сградата на Народното събрание
Коментари Харесай

Протест на КНСБ блокира жълтите павета, следват още основни столични улици



Митингът стартира в 10:00 ч. до постройката на Народното събрание от страната на площад " Княз Александър I ", като хора започнаха да се събират там още към 9. След това в 11:00 ч. ще започва протестното автошествие по централни столични булеварди и улици, които ще бъдат затворени за придвижване. В същия час работещите в столичния градски превоз ще блокират придвижването в региона на Орлов мост, предизвестиха от КНСБ.



Ограничено е придвижването в региона на Българска народна банка, където за 10:00 ч. е плануван протестния протест. В региона към този момент има и полицейско наличие. 



" Готови сме за ефикасни протестни дейности в София и по Коледа може да няма столичен градски превоз ", съобщи в неделя президентът на КНСБ Пламен Димитров. " Протестът е знак за това, че не сме съгласни със протичащото се - не са заложени пари в план-сметката за тези браншове ", добави той. Димитров увери, че задачата не е да бъде свалено държавното управление, а да се договорят нараствания на възнагражденията в засегнатите сфери .

" Най-вероятно за 2 часа София ще бъде блокирана, авансово се извиняваме. Очакват се най-малко 1000 автомобила ", сподели през вчерашния ден президентът на КНСБ. 



Исканията на КНСБ са свързани с нараствания на всички системи, финансирани от държавния бюджет , посочи пред Българска телеграфна агенция вицепрезидентът на синдикалната организация Тодор Капитанов. Това са общо 450 млн. лева, които считаме, че могат да бъдат набавени от финансовите разноски, уточни той.

По думите мув 37 млн. лева са нужни за градския превоз в столицата за 15-процентно нарастване на заплатите. Малко над 100 млн. лева за растеж на възнагражденията на педагозите и близо 17 млн. лева за нарастване на непадагогическия личен състав също желаят от КНСБ. По техни калкулации 100 млн. лева са нужни и за структурите в здравното министерство, от тях 60 млн. лева за растеж на заплатите на експертите в учебно и детско опазване на здравето и 40 млн. лева за Спешна здравна помощ, диспансерите и районните здравни инспекции.

Снимка: БТА

Искаме нарастване най-малко с 10% на заплатите в организациите към общественото министерство - Главна инспекцията по труда, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенция по заетостта, където през тази година нямаше растеж на възнагражденията, не се планува подобен и през 2024 година най-малко на този стадий, сподели още Капитанов. За по-високо възнаграждение в Националния застрахователен институт също упорстват от синдиката. Търсят се средства и за висшите образователни заведения. Капитанов загатна, че за културата към този момент има " някакво развиване ", само че означи, че настояванията на КНСБ са за 75 млн. лева

Снимка: БТА

По-високи хонорари от синдиката желаят и за работещите в Агенция " Пътна инфраструктура ". От КНСБ смятат, че в БНР, Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция също е нужен растеж на заплащането. Допълнителни средства се чакат и за организациите в бранш " Земеделие ", уточни Капитанов.

На протестния протест синдикатът ще съобщи и позицията си за отсрочване на либерализацията на електрическата енергия за битовите консуматори и за ясно бъдеще на енергийния комплекс " Марица Изток " . От КНСБ упорстват и за цялостно транспониране на директивата за съответни минимални работни заплати. Капитанов изрази вяра, че до края на годината ще има признат държавен бюджет за 2024 година

Снимка: БТА

Докато тече акцията на КНСБ е планувано изключително съвещание на Народното събрание за приемането на второ четене на законопроектите за бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното публично обезпечаване за 2024 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР