Митата върху вноса на стомана и алуминий в САЩ ще

...
Митата върху вноса на стомана и алуминий в САЩ ще
Коментари Харесай

Тръмп подписа указа за новите мита, последва буря от закани за ответни реакции

Митата върху вноса на стомана и алуминий в Съединени американски щати ще влязат в действие след 15 дни. Това сподели американският президент Доналд Тръмп откакто публично подписа указа, с който мярката беше официализирана, съобщи БГНЕС.
Тръмп, обаче, уточни, че ще има изключения. Става въпрос за Канада и Мексико, като изключението е краткотрайно - до момента в който текат договарянията за смяна на НАФТА. Припомняме, че новото мито върху вноса на стоманата ще е в размер на 25%, а върху вноса на алуминий - 10%. Митата се постановат по силата на пълномощията на Тръмп да пази националната сигурност на Съединени американски щати. Тези пълномощия има всеки президент на Съединени американски щати от Втората международна война насам.
Реакции
Същевременно еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом разгласи, че " Европейският съюз би трябвало да бъде освободен " от вносните мита върху стоманата и алуминия, въведени от Съединени американски щати.
" Европейски Съюз е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и продължаваме са считаме, че Европейски Съюз би трябвало да бъде изключен от тази мярка ", написа тя в Twitter. " Ще желая повече изясненост по този въпрос в идващите дни ", добави тя, представена от Агенция Франс Прес.
" Ако слагаш мита против съдружниците си, започвам да се чудя кои са ти враговете ", избухна Марио Драги, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ).
От Китай към този момент оповестиха, че всяко деяние против китайската стопанска система ще бъде третирано със съответната реципрочна мярка. " Търговската война в никакъв случай не е решение ", акцентира Ванг Ии, китайският външен министър.
Другата най-мощна страна в Азия - Япония, също изрази неодобрение. " Мярката може да има съществено отражение върху икономическите връзки сред Япония и Съединени американски щати... а също и върху международната стопанска система ", сподели външният министър на Япония Таро Коно, описвайки този ход като " заслужен за жалост ".
Бразилия също разгласи, че ще предприеме всички нужни стъпки, с цел да отбрани ползите си като може би най-големият експортьор на стомана. Специално официално съобщение по въпроса направиха външният министър Алойсио Нунеш и министърът на индустрията и външната търговия Маркос Жорхе.
В Съединени американски щати също има съществено напрежение и опълчване против решението на Тръмп. Най-голямата компания за произвеждане на стомана в Калифорния California Steel Industries изрази безпокойство, че тези мита ще съсипят бизнеса ѝ. Причината - от 34 години насам компанията внася полуготова продукция, с която работи, с цел да създава. Основните снабдители на компанията са Бразилия, Мексико и Япония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР