Мит е, че служебните правителства работят добре. Всеки трябва да

...
Мит е, че служебните правителства работят добре. Всеки трябва да
Коментари Харесай

Акад. Денков с тежка критика към служебния кабинет: Още от първия ден гасим пожари

Мит е, че служебните държавни управления работят добре. Всеки би трябвало да бъде оценен самостоятелно.

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков при започване на конференцията в Гранитната зала на Министерския съвет.

Брифингът, на който участваха петима министри, продължи повече от два часа.

 

Министър-председателят разкритикува остро активността на държавните управления на Радев, само че запитан непосредствено афишира ли война на президента, отхвърли. " Това е въпрос на тълкования ", обърна се към медиите той. Но предизвести, че няма да мълчи, когато вижда нарушавания за милиони левове.

 

Заварихме явни управнически неточности и нарушаване на разпоредбите, атакува държавните управления на президента Радев той. И уточни като огромна неточност на държавното управление на Гълъб Донев отхвърли да се внесе план за бюджет за 2023 година, с което е нарушен Законът за държавния бюджет.

 

Акад. Денков даде като позитивен образец министърът на правораздаването от служебния кабинет Крум Зарков. " Екипът на министерството изготви законопроекти, които са помогнаха за сполучливия старт на законодателната стратегия на актуалното държавно управление ", уточни министър председателят.

 

Но по-късно продължи с рецензии - нищо не е направено по Плана за възобновяване и резистентност, работата по медицинските хеликоптери на процедура трябвало да стартира изначало. А съглашението с турската енергийна компания " Боташ " е извънредно неизгодно.

 

Ще показва на контролните органи засечените проблеми, в случай че бъдат открити нарушавания - те ще отидат в прокуратурата, безапелационен бе акад. Николай Денков.

 

Още от първия ни ден се постанова да гасим пожари в множеството министерства и те постановиха да включим спомагателни действия в управническата стратегия, а работата по тях лишава доста време, съобщи министър председателят Николай Денков.

" Става дума за милиарди левове и съществено забавени промени и дейности, от които могат да произтекат тежки последствия за стопанската система и за хората в страната. В някои от случаите става дума за явни управнически неточности и нарушавания на разпоредбите. С образците, които ще дам, желая да разбия един мит, който доста редовно се появява и пропагандира - това е митът, че служебните държавни управления работят безупречно, като опълчване на постоянните държавни управления ", продължи Денков.

 

Нищо не е направено по автомагистрала " Струма ", даде образец министър председателят.

 

Денков в детайли се спря на грешките, позволени от служебния кабинет при правенето на Бюджет 2023: „ Една от тях е раздутият недостиг от 6,4 %, в който има повишени разноски и занижени проходи. "

 

" По Плана за възобновяване и резистентност има закъснение. Реформи и вложения, които трябваше да са приключени до декември предходната година, са изпълнени единствено на половина. В момента ние сме в риск тези средства от второто заплащане да не могат да бъдат получени до края на 2023 година Трябва да наваксаме с това закъснение. Говорим за 1,4 милиарда лв.. Ако успеем да наваксаме с пропуските – тези пари ще се влеят в бюджета ”, уточни Денков.

 

" В доста министерства са открити проблеми, основани или неглижирани през последната съвсем една година, които водят до съществени загуби на средства или до опасности от такива загуби. Пример за това са изгубените близо 200 млн. лева от Фонда за обективен преход поради закъснение с Териториалните проекти за въглищните региони ", уточни министър председателят.

 

По тематиката с медицинските хеликоптери министър-председателят изясни, че има европейски правилник, който изисква този вид активност да се извършва само от търговски сдружения, а служебният кабинет от своя страна е закрил съществуващото тогава комерсиално сдружение и трансферирал активността на Държавния авиационен оператор, който няма право да се занимава с това.
Сега още веднъж би трябвало да сътворяваме комерсиално сдружение, сподели Николай Денков.

 

" След една година се намираме на изходно състояние, в което държавния авиационен оператор не може да прави тази активност. Ние би трябвало да сътворяваме още веднъж комерсиално сдружение, което да поеме тази работа, и настрана се оказва, че служебното държавно управление е сбъркало къде би трябвало да прави оперативните площадки, на които да престояват хеликоптерите. Те не могат да бъдат в болнците, нямат право да бъдат там “, изясни министър председателят Денков.

Правителството на Гълъб Донев не е положило старания, с цел да се оправи с проблема с Пловдивския панаир. По думите на Денков има по какъв начин да се решат проблемите, с цел да не се реализира приватизацията на земята или да се резервира активността на панаира.
Установени са и нарушавания в областта на пътищата, тол системата и други.

Според Николай Денков проблеми има и в областта на енергетиката. Правителството е разкрило редица нередности в контракта, подписан с " Боташ ". По думите на министър-председателя България няма достъп до турските пазари на енергийни запаси, а страната ни ще би трябвало да заплаща милиарди на Турция, даже да не внася контрактуваните количества природен газ.

 

Не воювам с президента, сподели Денков. И даде образец - на тържествата за Илиндинско-Преображенското въстание се поздравили с президента Радев. Просто с ревюто си министрите желали да дадат образци в поддръжка на смяната в статута на служебните кабинети, препоръчани като част от промените в конституцията.

 

Акад. Денков стартира ревюто си по този начин:

" Изминаха съвсем 60 дни от сформирането на това постоянно държавно управление. Обикновено един кабинет има 100 дни – интервал, в който да започва обикновено работа. Ние обаче нямахме това време, защото още в първия ден желаеха оставката ни от страна на една от парламентарно показаните партии. Затова трябваше да стартираме оптимално бързо работата във всички браншове и резултатите от тези ни дейности към този момент са забележими и ще стават все по-видими. "

 

Премиерът Денков и петима министри показват настоящи тематики, залегнали в управническата стратегия на държавното управление, на конференция в Министерския съвет.

Пресконференцията стартира в 10:00 часа. 

 

Участие вземат, с изключение на министър-председателя, и министърът на финансите Асен Василев, министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

 

Правителството анонсира пет съществени целта, залегнали в направената от ръководещите Програма за ръководство на България за интервала от юни т.г. до декември 2024 година, която беше призната от кабинета на 26 юли. Първият приоритет е присъединение на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Вторият приоритет е присъединение към еврозоната от 1 януари 2025 година. Третият приоритет на държавното управление е преодоляване на инфлацията, а четвъртият и петият са промените и плановете от Националния проект за възобновяване и резистентност, както и бистрота при ръководството на общинските планове.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР