Мит е, че хората лесно разпознават себеподобните си. Поне при

...
Мит е, че хората лесно разпознават себеподобните си. Поне при
Коментари Харесай

Лъжецът не разпознава лъжата

Мит е, че хората елементарно разпознават себеподобните си. Поне при лъжците не е по този начин

Затова не разчитайте нито в настоятелен, нито в персонални контакти, че ще разкриете измамника, тъй като си давате сметка за същия собствен неприятен табиет, предизвестяват учените.

Причината е, че лъжите повреждат индивида. Изследвания демонстрират, че те трансформират функционалностите на мозъка. В резултат се стига до по-ниска прочувствена просветеност.

Екип, управителен от Джулия Пий от Университета на Мичиган, е направил поредност от опити с 259 доброволци. Те се подложили на проби, оценяващи и равнището им на почтеност.

След като с разнообразни задания открили кой какъв брой е податлив да лъже, откривателите им създали психически проби, с които измервали дали те съумяват вярно да разчитат страстите на други хора по изражението по лицата им.

Данните, оповестени в американското научно списание за пробна логика на психиката, сочат изрично, че колкото повече е податлив да лъже някой участник, толкоз по-слабо се показва при разпознаването на непознатите страсти.

Изследователите допускат, че повода за това е гузната съвест

Лъжльото привиква душевен да се дистанцира от другите хора. Той отбягва да гледа в очите и счита, че по този начин си основава механизъм, с цел да не се издаде. По този метод обаче не може да разбере и какви усеща демонстрира или крие събеседникът му. Става дума освен за неистини, а и за други страсти.

Неискреността пречи на лъжците да се свързват на по-дълбоко равнище с останалите хора, заключават откривателите.

Друго прочуване също потвърждава, че лъжата трансформира душeвността. Учени от университета „ Дюк “ са открили, че колкото повече лъже човек, толкоз по-лесно става за него да изрича лъжи. Той привиква да изкривява истината и последователно става продължителен измамник. Може да бъде непочтен даже когато няма никаква потребност от това.

„ И най-опасното е, че хората не осъзнават по какъв начин лъжите ги трансформират “, разяснява психологът Дан Ариели, началник на изследователския екип.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР