Мистериозен вирус налага деца да бъдат подложени на чернодробна трансплантация.

...
Мистериозен вирус налага деца да бъдат подложени на чернодробна трансплантация.
Коментари Харесай

Мистериозен вирус налага чернодробна трансплантация при деца, възможна е връзка с COVID-19

Мистериозен вирус постанова деца да бъдат подложени на чернодробна трансплантация. Английски учени допускат, че е породен от аденовирус и е обвързван индиректно с пандемията от ковид.
Поне 12 деца до 16 години са стигнали до положение, налагащо чернодробна трансплантация за 2 седмици. Общо по света има най-малко 169 случая на изострен вирусен хепатит от началото на месеца, като 10% от тях развиват тежка чернодробна непълнота.
Случаи са обявени в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия (общо 114), Испания (13), Израел (12), Съединени американски щати (9), Дания (6), Холандия (4), Италия (4), Норвегия (2), Франция (2) и по 1 в Румъния и Белгия. СЗО обаче прави ангажимента, че данните са към съответен миг и може да се трансформират при докладване на всеки нов случай.
Властите в Лондон го категоризират като изострен заразен хепатит. В България не са докладвани такива случаи.
Вероятно се касае за аденовирус 41, счита проф. Татяна Червенякова, шеф на Инфекциозната болница в София. Това не е нов хепатотропен вирус, т.е. не е нов хепатит, а аденовирусна зараза, която може да порази и черния дроб. Като цяло при здрави деца протича като леко респираторно заболяване и в множеството случаи няма съществени последствия.
Има повече от 50 типа имунологично разнообразни аденовируси, които могат да причинят инфекции при хората. Аденовирус вид 41 нормално се демонстрира като диария, повръщане и тресчица, постоянно съпроводени от респираторни признаци.
Докато аденовирусът е допустима догадка, следствията на причинителя не престават.
По данни на СЗО аденовирусът е открит в минимум 74 случая, а от броя на случаите с информация за молекулярно тестване 18 са разпознати като F вид 41. SARS-CoV-2 - вирусът, който предизвиква коронавирусната болест, е разпознат в 20 случая от тези, които са били тествани. Освен това 19 бяха открити с коинфекция на SARS-CoV-2 и аденовирус.
Обединеното кралство, където са докладвани по-голямата част от случаите до момента, неотдавна е съобщило за доста нарастване на аденовирусните инфекции (главно във фекални проби при деца) след ниски равнища на циркулация по-рано по време на пандемията от COVID-19.
Най-разпространен е хепатит вид А, от който от време на време има гърмежи по разнообразни места на света. Наричат го “болестта на мръсните ръце” и се предава по фекално-орален път. Има и още четири типа инфектиран хепатит, който се предава по кръвен път.
Инфекцията с каквито и да е вируси въздейства на функционалността на черния дроб, като нормално преходно утежнява стойностите на така наречен чернодробни ензими, без да има изяви от вида “жълтеница”, “асцид” или тежка непълнота.
Британската организация за здравна сигурност предизвести родителите във Англия да внимават за признаци на хепатит у децата си и неотложно да търсят лекарска помощ, в случай че имат подозрения. Причината е бързото разпространяване на мистериозна форма на болестта, предизвикваща бързо чернодробна непълнота. До момента на минимум 12 инфектирани деца в Обединеното кралство се постанова да бъде направена трансплантация. Една дори към този момент е осъществена, като донор е станал бащата, защото болестта е прогресирало за дни.
По принцип децата рядко боледуват съществено от хепатит, което буди паника измежду британските лекари. Предишни години те се сблъсквали едвам с няколко такива случая, а единствено за последната седмица са регистрирани 60. “Подобно нещо не съм виждал в никакъв случай в досегашната си клинична процедура. Тревожно е, тъй като не знаем какво се случва”, споделя вирусологът Уилям Ървинг от университета в Нотингам. Взривът на хепатит стартира да се вижда при започване на този месец. Засечени са заболели в 10 европейски страни, като най-близката до България е Румъния. Там се е разболяло 5-годишно момиченце, което живее в покрайнините на Букурещ. То е признато със съществено инфектиране на черния дроб в болница на 5 април, като съгласно известие на румънското здравно министерство не е имало признаци на вирусна зараза преди този момент, нито на автоимунно заболяване. Не е пътувало в чужбина и не е контактувало с различен прочут на европейския офис на СЗО болен.
3-годишната Лола-Роуз е измежду първите изумени в Англия от мистериозния хепатит. По принцип тя е крепко и витално дете, само че през март стартира да кашля, има болки в корема и не може да стане от леглото. Родителите стартират да ѝ дават обичайните медикаменти за детска простуда, само че тя не се усъвършенства. В един миг виждат чудноват жълтеникав цвят в ъгъла на очите ѝ. Момиченцето е признато в болница, където откриват, че страда от хепатит, само че не могат да открият от какво е породен. Преместено е в профилирана педиатрична болница в Лондон, където слагат диагноза, че Лола страда от остра форма на чернодробна непълнота вследствие на аденовирус. Въпреки подхванатото лекуване положението ѝ се утежнява с часове. Поставена е в изкуствена кома и на 26 март е включена в листата за незабавни трансплантации. Три дни по-късно положението на момиченцето става сериозно, защото черният му дроб въобще отхвърля да работи, а към момента не е открит подобаващ трупен орган. Родителите ѝ оферират да станат донори. Направени са проби, само че майката Джейн е отхвърлена като несъответствуваща. Така бащата Алън Рейн се оказва единственият, който може да избави щерка си, дарявайки част от черния си дроб. На 30 март са направени интервенции и на двамата. “Първо бях аз в 8,30 часа, а по-късно тя в 10,30. Три дни след трансплантацията цветът на лицето ѝ се върна”, споделя бащата пред “Скай нюз”. Следва обаче още една интервенция, защото в тялото на момиченцето се образува тромб. Стабилизирано е и се възвръща добре, само че се нуждае от доста физиотерапия, с цел да стартира да се движи още веднъж. Алън Рейн споделя, че се е решил да опише за заболяването на щерка си, с цел да накара други родители да бъдат по-внимателни към възможни признаци на страшното заболяване.
Според препоръките на английското опазване на здравето те би трябвало да наблюдават за загуба на вкус, изнемощялост и отмалялост, стомашни и мускулни болки, сърбяща кожа, висока температура, тъмна урина, неясно или сиво изпражнение. Едва на по-късен стадий се появява пожълтяване на бялото на очите, а по-късно и на кожата.
“Предполагам, че има повече заболели, в сравнение с са докладвани, само че евентуално не са толкоз тежко засегнати”, изяснява пред “Дейли мейл” професор Саймън Тейлър-Робинсън, хепатолог в Импириъл колидж в Лондон. По думите му обаче няма съображение за суматоха, защото в 99% от случаите на хепатит черният дроб е в положение да се регенерира и рискът от нужда от трансплантация или гибел е невисок.
Педиатърът професор Алистър Сътклиф от Юнивърсити колидж в Лондон също поучава родителите да не се опасяват, защото при всеки пети случай на хепатит няма известна причина, само че признава, че възходящите случаи са тревожна и депресираща обстановка за фамилиите във Англия.
“Информацията, събрана посредством нашите следствия, от ден на ден допуска, че това ненадейно увеличение на хепатит при деца е обвързвано с аденовирусна зараза, все пак ние ревизираме и други евентуални аргументи. Родителите би трябвало да бъдат нащрек за признаците на болестта и да наблюдават за естествените хигиенични ограничения като подробно измиване на ръцете, които защищават от инфекции, в това число аденовирус”, оповестяват от английската организация за здравна сигурност. Експертите ѝ изрично са отхвърлили вероятността да има връзка с имунизациите против ковид, които неотдавна започнаха да се слагат на деца от 5 до 11 година във Англия. Според изследванията им нито едно от болните от хепатит деца не е било имунизирано за COVID-19. Дванайсет на 100 са били инфектирани с него, а 75% са дали позитивен тест за аденовирус, което кара експертите да го считат за съществена причина. Освен това те са разкрили, че в този момент той е доста по-често срещан при децата от една до 4-годишна възраст спрямо предходните 5 година
Засега не е изяснено дали съществува връзка сред тази нова форма на хепатит и COVID-19, само че вирусологът Уилям Ървинг позволява такава, защото отслабената имунна система на децата може да е в резултат на по-ранно заразяване с него, което може да е протекло без признаци. Това би обяснило за какво типични за детската възраст вируси, които другояче са безобидни, ненадейно се оказват сложни за преодоляване. Специалистът предвижда, че ще се появяват идващите месеци и други странни болести. Според него високият брой на тайнствен хепатит във Англия се дължи главно на обстоятелството, че страната има доста по-стриктна система за регистрация и следене на редки болести спрямо други страни. Щом болестта го има при нас, очевидно го има и другаде, друго пояснение няма, добавя вирусологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР