Мисля, че имаме шанс да изпълним инфлационния критерий за приемането

...
Мисля, че имаме шанс да изпълним инфлационния критерий за приемането
Коментари Харесай

Среща на бизнеса с правителството | Георги Клисурски: България има шанс да изпълни инфлационния критерий за еврозоната

" Мисля, че имаме късмет да осъществим инфлационния аршин за приемането на България в еврозоната ". Това съобщи заместник-министърът на финансите Георги Клисурски по време на 17-тата годишна конференция " Среща на бизнеса с държавното управление ", проведена от " Капитал ". (.)

Въпреки предизвестията на интернационалните институции и икономисти, че, от финансовото министерство остават оптимисти, че задачата е изпълнима. Клисурски дефинира еврозоната като " може би цел номер едно на държавното управление " и съобщи, че кабинетът ще направи всичко допустимо да я реализира. Същият оптимизъм по тематиката преди този момент показва и министър председателят Николай Денков.

Формалният аршин допуска към април следващата година инфлацията в България да е не повече от 1.5 пункта над междинното за трите страни от еврозоната, където тя е най-ниска. " Този буфер от 1.5 пункта е въображаем за един свят, в който задачата за инфлацията е била 2%. Сега, когато инфлацията е 6-8%, има някаква логичност и този буфер да бъде малко по-широк. Мисля, че имаме съгласие в Брюксел по този въпрос ", сподели Клисурски, намеквайки, че Европейската комисия може да направи изключение при оценката на България, както се случи с Хърватия преди година.
Реклама
Инфлацията в България е по-висока от средноевропейската поради другия състав на потребителската кошница, в която храните и горивата имат по-голяма тежест, изясни той. " Като съпоставим всички страни от Източна Европа, членове на Европейски Съюз и на еврозоната, България в действителност има едно от най-ниските равнища на инфлация ", сподели още Клисурски.
Прогнозите на МФ - намаление на инфлацията и усилване на растежа
Очакванията на финансовото министерство са за средногодишна инфлация от 9% през 2023 година, като до декември годишният индикатор би трябвало да падне под 7%. Това в действителност, което значи, че към този момент този индикатор се движи малко по-добре от прогнозите. Ведомството залага инфлацията да продължи последователно да понижава следващата година и да падне до към или под 3% към края на 2024 година (при заложено средногодишно равнище към 5%).

Прогнозите на министерството за растежа пък са той да се ускори до 3.2% следващата година от 1.8% през тази, като съществени мотори ще останат потреблението и вложенията. Тези цифри обрисуват макрорамката, в която ще бъде направен Бюджет 2024.

Засилване на вложенията се чака по линия на европейските фондове и Плана за възобновяване и резистентност, по който, които ще бъдат употребявани през 2024 година Така България ще има право да съобщи още 2 заплащания следващата година, които биха представлявали голям запас за вложения в българската стопанска система, изясни Клисурски.
Реклама Данък добавена стойност ставките вървят към уеднаквяване
Засега единствената Данък добавена стойност ставка, за която е несъмнено, че ще остане понижена най-малко доникъде на 2024 година, е за хляба и брашното. Тя е 0% и е планувана като антиинфлационна мярка. Визията на държавното управление обаче е за последователно уеднаквяване и връщане на естественото равнище на Данък добавена стойност отпреди коронавирус пандемията - 20% за всички браншове. Все още не е ясно дали това ще важи и заведенията за хранене,. Към момента не престават диалозите с сектора, посочи Клисурски и се мисли кой е най-хубавият вид, който да изсветли бранша.

, който България и над 130 други страни възнамеряват да вкарат, ще засегне както интернационалните, по този начин и български компании, чийто годишен оборот надвишава 750 млн. евро най-малко в 2 от последните 4 години. Макар критерият да е във връзка с оборота на цялата група, данъкът ще се ползва единствено за активността в страната, посочи още Клисурски. Стандартният корпоративен налог остава неизменен на 10%, а за фирмите, които попадат в обсега на новия данък, общата ефикасна ставка ще бъде 15%.
Свързани публикации Инфлацията пада до 6.3% поради газа. През септември поевтиняват пътуванията 16 октомври 2023, 14:47 Световната банка: Инфлацията може да спъне България за еврозоната 9 октомври 2023, 16:08 Данъчни промени 2024: Заведения, фирми-гиганти и още малко новости 28 септември 2023, 14:01 Глобалният най-малък налог от 15%: по какъв начин ще се ползва 21 септември 2023, 10:33 Коментар | ДеДеСертът за заведенията свърши 15 септември 2023, 08:33
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР