Мисията на Пекин ще се управлява от шарже д’аферКитай понижи

...
Мисията на Пекин ще се управлява от шарже д’аферКитай понижи
Коментари Харесай

Заради посолство на Тайван: Китай поряза дипломатически връзки с Литва

Мисията на Пекин ще се ръководи от шарже д’афер
Китай намали равнището на дипломатическите си връзки с Литва, откакто Тайван в действителност отвори посолство във Вилнюс, съобщи Агенция Франс Прес.

Пекин реагира остро на всяко публично потребление на думата “Тайван”, когато това дава интернационална легитимност на острова, който Китай счита за своята територия, която един ден ще бъде върната.

“Китайското държавно управление би трябвало да понижи равнището на дипломатически връзки, с цел да отбрани суверенитета си и главните правила в интернационалните отношения”, разгласи Министерство на външните работи в Пекин, съобщавайки, че равнището се смъква до шарже д’афер за началник на дипломатическа задача.

“Правителството на Литва би трябвало да понесе всички последици от това”, се споделя още в известието и се прибавя, че “Литва се е отхвърли от политически ангажимент, стихотворец при определяне на дипломатически отношения” с Китай. Това бе по адрес на политиката на “единен Китай”, изискваща от страните публично признание единствено на Пекин, само че не и на Тайпе.

Министерство на външните работи на Литва изрази страдание за решението на Китай, а посланик №1 Ингрида Симоните акцентира, че офисът на Тайван във Вилнюс няма дипломатически статут.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР