Мисията на ООН в Мали (MINUSMA) вчера прекрати официално своето

...
Мисията на ООН в Мали (MINUSMA) вчера прекрати официално своето
Коментари Харесай

ООН прекрати мироопазващата си мисия в Мали

Мисията на Организация на обединените нации в Мали (MINUSMA) през вчерашния ден приключи публично своето 10-годишно наличие в африканската, попаднала в плен на джихадизма и  преживяваща дълбока рецесия, откакто беше дефинитивно изгонена от страната от ръководещата хунта, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Знамето на Организация на обединените нации бе смъкнато пред централата на задачата, която се намира наоколо до летището в столицата Бамако, заяви говорителката на задачата Фатумата Каба. Церемонията означи символичния завършек на задачата, въпреки че обособени нейни детайли са към момента намясто, разясни тя.

Закриването на задачата поставя завършек на поетия през 2013 година ангажимент след многочислени случаи на издевателства и жестокости, заплашили стабилността в бедната и нестабилна страна. Насилието последователно обхвана централните елементи на страната и се популяризира към прилежащите страни Буркина Фасо и Нигер, като аргументи гибелта на хиляди цивилни и военни и докара до разселването на милиони хора.

С над 180 убити по време на противников набези, проведени от въоръжени формирования, свързани най-вече с Ал Кайда и " Ислямска страна ", задачата в Мали е най-пострадалата миротворческа задача на Организация на обединените нации през последните години. Общо включените в нея сили възлизат на към 15 000 военни и служители на реда от огромен брой страни. Въпреки огромните си загуби в жива мощ и забележителния си финансов принос обаче задачата беше подложена на остри рецензии от част от популацията на Мали, което счита, че тя е неспособна да постави завършек на рецесията.

На 30 юни тази година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри единомислещо резолюция за преустановяване на задачата по искане на ръководещата хунта, като окончателното евакуиране от Мали би трябвало да завърши до 31 декември 2023 година Според медийни данни починалите участници в задачата и нейни сътрудници са към 300.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР