Мисията на международните наблюдатели, които проследиха провеждането на изборите, обяви,

...
Мисията на международните наблюдатели, които проследиха провеждането на изборите, обяви,
Коментари Харесай

Наблюдатели: Корупцията и липсата на медиен плурализъм хвърлиха сянка върху вота

Мисията на интернационалните наблюдаващи, които наблюдаваха провеждането на изборите, разгласи, че корупцията и неналичието на медиен плурализъм са хвърлили сянка и върху предварителния парламентарен избор.

Като цяло наблюдаващите дават добра оценка на машинното гласоподаване, само че предизвестиха, че то е затруднило редица възрастни хора и такива, които не са задоволително осведомени с новите технологии.

Международните наблюдаващи отхвърлиха да създадат директна параленост сред постоянния и предварителния парламентарен избор – т.е. изборите на 4 април и вчерашните, защото това не е директна задача на задачата им. Въпреки че похвалиха въвеждането на наложителния машинен избор, наблюдаващите споделиха редица терзания, първото от което е в медийната среда. Обобщението на изводите е на Тана де Зулуета:

"Медийната среда, в които тези избори се организираха, остана без забележителна смяна, защото към момента би трябвало да се обърне внимание на медийния плурализъм и журналистическата самостоятелност. Проблемът с корупцията и нуждата той да бъде решен тегне върху политическия живот в България от известно време. Той хвърляше сянка и върху тези избори, което пролича по доста разнообразни способи ".

Според наблюдаващите собствеността на частните медии и обвързаността им с избрани политически партии не е дала опция на гласоподавателите да създадат в действителност осведомен избор. Друг сериозен проблем е пазаруването на гласове и макар че наблюдаващите виждат „ лъч светлина “ в решаването му, те към момента са надалеч от оптимизма:

"Купуването на гласове – дълголетен и изплъзващ се проблем, получи може би невиждано внимание от страна на държавното управление. В интервала на нашето наблюдаване министърът на вътрешните работи даде информация за няколко случая, по които се води следствие. Смяната на ръководители на полицейските дирекции по места и на регионални шефове беше част от усилието да се спре пазаруването на гласове и заплашването ".

За да се оправи българското общество с това събитие, е нужна доста сериозна политическа воля, разяснява Тана де Зулуета. И тя, и останалите членове на екипа приветстваха въвеждането на машинното гласоподаване, само че предизвестиха, че то не е панацея против изборните операции:

"Това беше амбициозно решение. Краткото време, в което то трябваше да бъде приложено, беше същинско предизвикателство. Похвално е, че този метод на гласоподаване потвърди успеваемост като цяло. В същото време не можем да подминем обстоятелството, че неналичието на задоволително време за жалост не разреши да се организира задоволително образование за работа с машините, което затрудни по-възрастните гласоподаватели и хората, които не са добре осведомени с новите технологии ".

.Друг проблем е неналичието на акция на език, друг от българския. Това е лишило разнообразни малцинствени групи, както от опцията добре да се срещнат с изборните стратегии на всички участници, по този начин и да се осведомят по какъв начин да гласоподават с машини, предизвестиха наблюдаващите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР