Мишел Йео си проправя път през мултивселената, Анджела Басет повежда

...
Мишел Йео си проправя път през мултивселената, Анджела Басет повежда
Коментари Харесай

Оскарите: Женските истории се открояват, но в Холивуд все още липсва равноправие


Мишел Йео си проправя път през мултивселената, Анджела Басет повежда скърбяща нация на война, а Кейт Бланшет ловко манипулира членове на интернационален оркестър – изобилстват от разнородни женски функции. Номинациите демонстрират все по-отворените порти пред дамите в киноиндустрията – отрасъл, който преди беше затворен за тях, в случай че не става въпрос за второстепенна роля.

„ Беше невероятна година за дамите “, разяснява Кейт Бланшет, която е номинирана за ролята си в „ Тар “. „ И това е единствено върхът на айсберга. Всяка година има невероятни осъществявания, които разрушават мита, че прекарванията на дамите са монолитни “, добавя тя.

Снимка: Tar


„ Тар “ е в , където се изправя против лентата „ Всичко на всички места едновременно “ – кунг-фу авантюристичен филм с Мишел Йео, която би трябвало да избави света.

„ Жените приказват “, който споделя историята на менонитки, които се пробват да се оправят със половото принуждение в тяхната общественост.

Снимка: Black Panther


В конкуренцията за е Анджела Басет, която играе кралица Рамонда в „ Черната пантера: Уаканда вечно “ – филм на „ Марвел “, който слага дамите воини на предни позиции.

Въпреки това Холивуд е надалеч от същинско пълноправие сред половете.

През 2017 година се появиха обществените обвинявания против продуцента Харви Уайнстийн. Тогава доста дами получиха храброст да приказват за проблемите в промишлеността. Последните данни демонстрират леко усъвършенстване на наклонността.

През 2021 година 47,2% от основните функции във са били дами. Това е нарастване с 32,9% от 2017 година насам.

Проблемът остава в режисьорското кресло – най-влиятелната позиция на снимачната площадка. Там има едвам 21,8% дами за 2021 година През 2017 година са били 12,6%. в историята на премиите, а тази година няма нито една номинирана.

Снимка: Редакторски екип


В редиците на продуценти и шефове на студиа ситуацията е още по-плачевно . Данни от 2020 година сочат, че 82% от изпълнителните шефове на кино студиа са мъже, както и 80% от висшия мениджмънт на фирмите.

Режисьорът на Тар – Тод Фийлд описа по какъв начин преди 10 години му било казано от продуценти, че би могъл да получи по-голям бюджет за филм, в случай че в него играе мъж.

„ Има страхотна традиция в мощните женски функции, изключително водещите, в промишлеността – изключително през 50-те години на предишния век. Защо това се е трансформирало по този начин – не съм сигурен “, споделя Фийлд.

„ Определено вървим напред и би трябвало да продължаваме да го вършим “, споделя номинираната за „ Оскар “ Мишел Йео. Тя обрисува, че казусът е още по-сериозен при дамите в преклонна възраст.

„ Трябва да пренапишем цялата тази глупост… и аз съм тук, с цел да го направя “, споделя Йео.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР