Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов, Виолета Дечева С пет

...
Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов, Виолета Дечева С пет
Коментари Харесай

Най-много номинации Аскеер за Лисичета на Бина Харалампиева


Мирослав Пашов, Розалия Радичкова, Милен Миланов, Виолета Дечева

С пет номинации за театралните награди Аскеер 2018,, постановката на Бина Харалампиева " Лисичета " от Лилиан Хелман, играеща се на сцената на Народния спектакъл " Иван Вазов ", е тазгодишният водач измежду общо тринадесетте театъра, които със своите 20 заглавия се борят за влиятелните награди. Кои са спечелилите ще стане ясно на 24 май, когато традициино се връчват оценките на гала в Театър " Българска войска ". За повсеместен принос се планува да бъде отличен артистът Васил Михайлов, който получи същото самопризнание и от Съюза на артистите за премиите ИКАР през февруари, само че го отхвърли.

Фондация " Академия Аскеер " разгласи в петък цялостния лист с номинираните заглавия, режисуари, артисти, композитори и други, които са избирани измежду 100 представления, множеството от които са дело на столичните театри.

" Лисичета " ще се бори в категорията най-хубав режисьор, водеща мъжка и поддържаща женска роля, както и за сценография и костюми.

С четири номинации представлението на Иван Пантелеев " NеоДачници” по " Дачници “ от Максим Горки, също на Народния спектакъл, е идващият театър в най-големи шансове да си тръгне със статуетката Аскеер, дело на скулптора Георги Чапкънов.

Още един театър на Харалампиева от сцената на Малък градски спектакъл " Зад канала” по романа на Джон Стайнбек " Зимата на нашето неодобрение " е след водачите по номинации – за поддържаща мъжка и женска функции и за музика. Следват с по две наминации варненското зрелище " Хенри ІV " под режисурата на Лилия Абаджиева и " Танцът Делхи " на Галин Стоев, който също се играе на сцената на Народния спектакъл.

В борбата за най-хубаво зрелище влизат " NеоДачници”, " Танцът Делхи “ от Иван Вирипаев и " 12-те гневни “ от Реджиналд Роуз, режисура Пламен Марков, Общински културен институт Театър " Възраждане “.

Претендентите за оценката за най-хубава постановка са Бина Харалампиева за " Лисичета ", Галин Стоев за " Танцът Делхи “ и Иван Пантелеев за " NеоДачници”.

В категорията за водеща мъжка роля се състезава Деян Донков за ролята на Калигула в едноименния театър на Диана Добрева по Албер Камю на сцената на Народния спектакъл и за превъплъщението си в Хари в " Палачи” от Мартин МакДона, режисура на Стоян Радев в Театър " София”. Другите номинирани са Захари Бахаров за осъществяването на Бай Славе в " Чамкория” по романа на Милен Русков, режисура на Явор Гърдев в Театър 199, и Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, юрист в " NеоДачници”.

Три дами се състезават и за оценката в категорията водеща женска роля. Това са Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в " NеоДачници”, Теодора Духовникова за изиграването на Регина в " Лисичета” и Мария Стефанова за ролята на А в " Три високи жени” от Едуард Олби, режисура Стефан Спасов и Народния теетър.

За премията за изгряваща звезда претендират двама артисти и режисьор. Веселин Петров е номиниран за функциите на Труфалдино и Панталоне в " Кралят Елен” по Карло Гоци, режисура Анастасия Събева в Театър " Азарян “, НДК. Делян Илиев за режисурата на " Три сестри “ от Антон П. Чехов, режисура на Делян Илиев в Родопския трагичен спектакъл " Николай Хайтов “ – Смолян, както и Неда Спасова за превъплъщението й във Варвара Петровна в Програма Достоевски " Изгонването на бесовете “ – " Бесове “ по Фьодор М. Достоевски, режисура Иван Добчев, Театрална работилница " Сфумато “

В категорията поддържаща мъжка роля се надпреварват Александър Хаджиангелов за ролята на М в " Петел” по пиесата „ Соск “ от Майк Бартлет, режисура Стайко Мурджев в Младежкия театър; Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в " Зимата на нашето недоволство” и Явор Бахаров за ролята на сицилианецът Микеле в " Редки тъпанари “ по кино лентата на Марио Моничели, режисура Стефан Москов, Драматичен спектакъл " Сава Огнянов “ – Русе

Битката за поддържаща женска роля се води сред Ана Пападопулу за ролята на Бърди в " Лисичета”, Василена Атанасова за ролята на Марджи Йънт Хънт в " Зимата на нашето недоволство” и за ролята на Линда в " Пияните” от Иван Вирипаев, режисура Явор Гърдев в Малък градски спектакъл " Зад канала”, както и Стефка Янорова за ролята на Ракел в " След репетицията” от Ингмар Бергман, режисура Валентин Ганев, Театър „ Българска армия”

За сценография са номинирани Свила Величкова за " Лисичета”, Васил Абаджиев за " Хенри IV “ и за " Ако нямах неприятни сънища” по Уилям Шекспир, режисура Лилия Абаджиева, Театър " Азарян”, НДК, и Марина Райчинова за " Франкенщайн” от Ник Диър, режисура Стайко Мурджев, Театър " София”.

За костюми са номинирани Васил Абаджиев за " Хенри IV “, Свила Величкова за " Лисичета”,

Нина Пашова за " Калигула” и за " Три високи жени”.

За оценката в категорията театрална музика се състезават Асен Аврамов за " Зимата на нашето недоволство”, Мишо Шишков за " Moderato cantabile” от Маргьорит Дюрас, режисура Стилиян Петров,Театър " Любомир Кабакчиев” – Казанлък, и Петър Дундаков за " Франкенщайн” от Ник Диър, режисура Стайко Мурджев, Театър " София”

Преди 10 дни бяха оповестени номинациите в категория Съвременна българска драматургия за 2018 година Това са " Изход " от Йоана Мирчева, " Закачане " от Неда Соколовска и " Цветът на дълбоките води " от Оля Стоянова,
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР