Мирослав и Симеон притежават законно оръжие повече от 20 години.

...
Мирослав и Симеон притежават законно оръжие повече от 20 години.
Коментари Харесай

Отговорността да притежаваш оръжие

Мирослав и Симеон имат законно оръжие повече от 20 години. Мирослав е закупил оръжието си от интерес към оръжието като произведение на изкуството и част от историята. Симеон има огнестрелното оръжие заради пристрастеността си към спортна пукотевица и лова, а също така с оръжията го свързва и работата му като шеф на охранителна компания.

Двамата споделят, че притежанието на оръжие не e привилегия, а отговорност. Ситуациите, в които могат да си разрешат потреблението му не са изключени, само че ги дефинират като последна мярка, към която не би трябвало да се прибягва в краен случай и да не се подхожда прочувствено.

„ Дори и да наложи използването на оръжие, то не би трябвало да се употребява смъртоносно. Господ е основал хората друго и не всеки е с размерите на дрешник. Има обстановки, в които повече от 1 човек налита върху различен. Тогава вероятно би могло, само че с оглед преустановяване на офанзива и прекъсване на извършител, което значи вероятно крайници, ръце или други не витално значими органи”, споделя Мирослав Попов .

„ Винаги би трябвало да се избират първо зоните, които ще обезвредят нападателя, а не да целим да бъде заплашен и неговия живот в последна сметка”, прибавя Симеон Стойков.

„ Когатои знам, че съм с оръжие в мен заобикалям да подобавам прочувствено в каквито и да било ситуации”, споделя Мирослав.

Попитахме ги хипотетично по какъв начин биха могли да живеят с мисълта, че са нанесли гибелен изстрел .

„ Ами то ще ни се наложи най-вероятно, обаче в последна сметка, в случай че това е било нужно, с цел да запазим личния си живот и нямаме различен избор….”, споделя Симеон.

А на въпроса какъв е коментарът им по проблема с доктор Димитър Иванов убийството на Георги Джевизов в Пловдив, те разясниха по този начин:

„ Не съм задоволително добре осведомен с обстоятелствата и събитията около този случай и дори съм на мнение, че при такава лимитирана информациям, би трябвало да се въздържат доста хора от мнения, тъй като насочват и публично мнение и институциите в посока, коятро може би не е правилна”.

„ Имаме прекомерно малко информация, това те първа ще излиза наяве, само че в едно съм податлив да се съглася с хората, които стачкуват, защото първо става въпрос за отбрана на парцел, а въпреки това става въпрос на приложимост на огнестрелно оръжие, което е нелегално.” – споделя Мирослав

„ Според мен въпросът е не толкоз за самия закон, а за механизмите, които водят до неговото използване, тъй като в случай че би трябвало да вършим прилика в този момент сега с нашумелия случай в Пловдив, тук не бих желал да разясня използването на било то законно или нелегално оръжие, само че поддръжката, която получава този човек от популацията, съгласно мен е подбудена от нещо друго - какво значи човек с 9 присъди да се разхожда свободно по дворовете на хората. Това мисля, че не е обвързвано с лимита на неизбежна защита, а е обвързвано с използването на закона”, споделя още Мирослав

„ Промени би трябвало да има най-много в наказателния кодекс, който регламентира вероятните обстановки и хипотези, при които да се използват. Там нещата са оставени на пояснение и може би от много време е нужно да се намерения върху това”, разяснява и Симеон.

Милен Димитров e районен управител и интернационален инструктор на Европейската секюрити академия в България. От 25 години работата му е обвързвана с огнестрелно оръжие. Бил е част от държавни структури, работил е в органите на Министерство на вътрешните работи, взел участие е в няколко интернационалните задачи на Организация на обединените нации и на Европейски Съюз. Вече 13 години образова жители в самозащита и за потребностите на охранителния бранш .


„ Част от нашите функционалности са по време на процеса на образование да открием признаци, по които да открием, че избрани хора по-скоро одобряват работата с оръжие много по-стресиращо, не могат да се оправят с потребление на оръжие. Провеждаме диалози с тези хора, с цел да определим потребностите им за образование - за какво в действителност имат потребност да носят огнестрелно оръжие. Имали сме случаи, в които се е налагало да осведомяваме органите или съответните организации, за които обучаемите работят. Да обърнем внимание на това, че в действителност той не дава отговор от наша позиция, несъмнено, без да сме психолози, на условията да бъде резистентен душевен и здрав при работа с огнестрелно оръжие. И не инцидентно е заложено в закона като една от инспекциите при набиране на документите, с които започва процедурата за приемане на позволение за боравене с огнестрелно оръжие”, коментира Милен Димитров

Сред най-търсените оръжия за самозащита са тези малко над половин кг.

„ Това са оръжия, които са много леки, в това време разрешават в пълнителя да има по едно и също време 15, 17 или 19 патрона, при което в една сериозна обстановка може да се окаже от употребява, с цел да ни даде опция да защитим живота и здравето си”, споделя Милен.
„ Когато става въпрос за огнестрелно оръжие преди всичко е сигурността. Правилата в международен мащаб са главно 4.

Най-важното е това по какъв начин възприемаме огнестрелното оръжие и по какъв начин се отнасяме към него. Оръжията са механически устройства, които са основани и дават опция за използване на смъртоносна мощ, когато е належащо.

Не би трябвало да насочваме оръжията към нищо, което не имаме намерение, не желаем или не е законово целесъобразно да обстреляме.

Третото предписание е обвързвано с това при операциите с оръжие, къде и по какъв начин да слагаме пръста при натискане на спусъка, защото от там стартира процеса на изстрела.

Винаги да бъдем сигурни за задачата си т.е това, което обстрелваме, само че преди всичко да идентифицираме, да сме сигурни, дали това е опасността, която заслужава да бъде приложена смъртоносна мощ и на второ място да сме сигурни какъв брой тази цел, която ще обстреляме, дали няма нещо или някой, който не е желателно да нараним при изстрела”, коментира Милен.

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР