Минути след полунощ на 21 февруари Кнесетът прие на първо

...
Минути след полунощ на 21 февруари Кнесетът прие на първо
Коментари Харесай

``Като да опреш зареден пистолет в главата си``: Кнесетът направи първа крачка към спорната съдебна реформа в Израел - Свят

Минути след среднощ на 21 февруари Кнесетът одобри на първо четене от нужните четири първия законопроект за промени в правосъдната система на Израел на държавното управление на Бенямин Нетаняху. От седмици противоречивият план изкарва десетки хиляди хора на митинги. Такъв имаше и тази нощ пред вратите на Народното събрание в Йерусалим. Законодателството се прокарва и макар остри рецензии на опозицията.

Резултатите от гласуването тази нощ демонстрираха, че 63-ма са ЗА против 47 ПРОТИВ при нито един въздържал се от 120-имата депутати, някои от които бойкотираха гласуването, оповестява The Times of Israel.

Оттук нататък законопроектът се връща в Комисията по конституция, право и правораздаване на Кнесета, с цел да бъде квалифициран за второ и трето четене, които се чакат до края на март.

Какво планува законодателството?

То променя главния закон за правосъдната власт, като слага назначенията на съдии под контрола на държавното управление. В Комитета за асортимент на правосъдни фрагменти се отстранява сегашният баланс, който изисква единодушие сред представителите на политическите сили и на правосъдната власт. Вместо това се основава болшинство от ръководещите политици, което да може да прокарва всички назначения.

Следващият законопроект за правосъдната промяна на обединението планува предпазен имунитет за някои закони, блокирайки опцията Върховният съд да ги преразглежда и анулира като противоконституционни.

Гласуването тази нощ бе предшествано от шестчасови „ огнени “ диспути. Депутатите от ръководещата коалиция упорстваха, че законодателството ще укрепи израелската народна власт. Опозицията предупреждаваше, че държавното управление унищожава нейните основи.

През това време десетки хиляди стачкуващи стачкуваха пред Кнесета, развявайки израелски флагове и скандирайки „ де-мо-кра-ци-я! “. Те упорстват държавното управление да спре радикалното превръщане на правосъдната система.

Но това не повлия. Министърът на правораздаването Ярив Левин, основен проектант на промяната, приветства гласуването с думите, че то е стъпка към " връщане на демокрацията " посредством обезпечаване на по-широко посланичество в правосъдната власт. Премиерът Нетаняху дефинира деня като " популярен ". Откакто беше упрекнат в корупция, той води акция против правосъдната система. Той отхвърля всички обвинявания и твърди, че е жертва на лов на вещици, проведен от враждебно настроени медии, полиция и прокуратура.

Лидерът на опозицията Яир Лапид предизвести, че законодателството ще има тежки последствия. " Членове на обединението - историята ще ви съди за довечера. За вредата за демокрацията, за вредата за стопанската система, за вредата за сигурността, за това, че разкъсвате израелската нация и че просто не ви пука ", съобщи Лапид, началник на партията " Йеш Атид ".

Лидерът на опозиционната Партия на националното единение Бени Ганц назова това " черен ден за демокрацията " и се зарече, че продължава битката.

Преди гласуването няколко депутати от опозиционната партия " Йеш Атид " проведоха митинг в пленарната зала, като се увиха с израелски флагове. Те бяха изведени от залата. Наблюдатели в галерията за фенове се приближиха до стъклените загради и блъскаха шумно, до момента в който не бяха отстранени принудително.

Въпреки че това е единствено първият от няколкото планувани законопроекта, които съставляват огромната правосъдна промяна на държавното управление, среднощното гласоподаване може да се окаже повратно за политическата полемика по отношение на проекта на държавното управление за промени. Председателят на парламентарната комисия по конституция, право и правораздаване Симха Ротман и други поддръжници на измененията бяха обявили започването на разговор с опозицията след първото четене, само че водачите ѝ опонираха, че гласуването може да се окаже смъртоносно за евентуални договаряния.

Публично известните промени в правосъдната система не са всички планувани от ръководещата коалиция. Министър Левин ги показа предишния месец като първата фаза на правосъдна промяна. Коалицията към момента не е подсказала какво още възнамерява.

„ Подготовката на законодателството за първо четене беше като да сложиш зареден револвер на масата. Приемането му на първо четене е все едно да опреш револвера в главата си “, разяснява опозиционната депутатка от „ Израел Бейтену “ и член на Комисията по конституция, право и правораздаване Юлия Малиновски пред The Times of Israel отвън дебата в пленарна зала в понеделник вечерта.

По-късно водачът на нейната партия Авигдор Либерман съобщи пред пленарната зала, че не има вяра държавното управление на Нетаняху да стартира доброжелателен разговор за промените.

„ Израел Бейтену “ бойкотира гласуването на законопроекта в Кнесета, като Либерман съобщи, че не желае да придаде легитимност на предложенията, като ги гласоподава.

Критиците в израелското общество на измененията предизвестяват, че те ще унищожат демократичната система на Израел. Критики идват и извън, в това число от главния съдружник на Израел Съединени американски щати.

След противоречивото гласоподаване израелската валута - шекелът, изгуби 1 % от цената си по отношение на $, показва Ройтерс.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР