Минната индустрия, въпреки все по-ожесточената борба на Брюксел срещу използването

...
Минната индустрия, въпреки все по-ожесточената борба на Брюксел срещу използването
Коментари Харесай

Зеленото бъдеще - най-голямата заплаха за стотици хиляди миньори в Източна Европа

Минната промишленост, макар все по-ожесточената битка на Брюксел против потреблението на въглища, към момента дава работа на доста хора в страните от Централна и Източна Европа. Със стъпките, с които Стария континент към този момент е поел по пътя към намаляването на замърсяването на атмосферата, работата в този бранш наподобява без бъдеще.

От Politico описват в собствен репортаж за миньорите в района и съответно в прилежаща Румъния. Там към този момент компании, ръководещи вятърни електроцентрали, оферират на част от хората в промишлеността да се преквалифицират и да работят за тях. Но за доста от тях това не е решение.

" Това приказва за големите обществени провокации, пред които е изправен проектът Европейският съюз (ЕС) за понижаване на нездравословните газове съответно в мощно подвластните от въглищата райони ", показват от медията.

Полша, акцентирайки огромните разноски, споделя, че може да стане климатично неутрална до 2050 година. Други страни от района, като Румъния, също считат, че биха могли да се оправят с тази задача едвам към средата на идното столетие.

" Трудно е да се промени настройката на хората, а в допълнение затрудненият достъп до европейски фондове, които биха могли да подкрепят една по-бърза смяна, вършат обстановката още по-трудна ", пишат от Politico.

Въпреки това в северната ни съседка към този момент има образци за това по какъв начин би трябвало да се случи процесът към преквалифициране на миньорите. Местната Romanian Wind Energy Association (RWEA) търси европейско финансиране, с цел да разшири пилотния си план с академия за образования, свързани с производството на зелена сила.

Засега се работи по преквалифицирането на към 100 миньори, само че в дълготраен проект се чака през образованията да минават по 800 души на година. Към момента разноските за това се покриват от частни компании.

Квалификацията в тази посока обаче не е задоволителна, а е нужно и намирането на работа за тези хора след обучителния интервал. Проблемът е, че огромна част от тях отхвърлят да подпишат контракт по-късно, защото опциите за наемане в множеството случаи са отвън родината им.

Себастиан Тиринтица, един от към този момент преквалифициралите се миньори, отхвърля сходно предложение. Причината е, че то изисква той да работи по 4 седмици в Германия и да прекарва по 1 седмица вкъщи със фамилията си против 1300 евро месечно. В родината си той не изкарва толкоз по-малко - към 900 евро месечно.

Пътят към климатично неутралната стопанска система в Централна и Източна Европа наподобява още по-стръмен като се вземат поради мащабите на минната промишленост в обособените страни. В Румъния, да вземем за пример, тя дава работа на към 15 000 души, сочат данните на Европейската комисия. Най-голям е делът на заетостта в Полша - към 100 000 души.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР