Министрите на вътрешните работи на 28-те решиха да отложат за

...
Министрите на вътрешните работи на 28-те решиха да отложат за
Коментари Харесай

След срещата на вътрешните министри в София - пробив в преговорите за миграцията

Министрите на вътрешните работи на 28-те взеха решение да отсрочат за юни решението за въвеждане на квотна система, разгласи вътрешният министър Валентин Радев, който ръководи неофициалния съвет по правораздаване и вътрешни работи. Тази среща е първият огромен конгрес в границите на българското европредседателство в София. Дали ще има квотна система или ще бъде препоръчана нова скица за презаселване, занапред ще се взема решение, посочи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Преговорите за квотната система остават за юни - към тази позиция се сплотиха министрите на вътрешните работи на 28-те в София.
Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Това е доста значимо - салдото сред тези страни, които сме най-после на границата - първите страни и тези, които са в средата и не тъкмо в средата на Европа. Ние предлагаме промяна в Дъблинския правилник. Ние решаваме да няма разделяне на пакетите, преглеждаме това, което ни предлага комисията - регламентът текст по текст на експертно равнище.
Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос даде ясно да се разбере, че приемане на мигранти ще има, само че може и да не е по квотна система.

Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията и вътрешните работи: Позициите на комисията остават непроменени. Никога не съм употребявал думата " квоти ". Ясно е едно. Всички би трябвало да споделим по симетричен метод отговорностите и тежестта. Точно по този принцип постоянно съм бил пределно явен и през днешния ден го дублирам. Как тъкмо ще действа този принцип, ще бъде разисквано от държавните управления, тъй че бъдете търпеливи.
На въпрос на Българска национална телевизия чака ли действителен напредък на договарянията за промяна на Дъблинския правилник, немският вътрешен министър съобщи, че към момента се търси компромисното решение.

Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи на Германия: Опитваме се да намерим компромис за промяната на системата за миграция. България прави страхотна работа. Що се отнася до влизането на България в Шенген - нямам какво да прибавя към това, което сподели канцлерът Меркел тук преди няколко дни.
Словакия, която е една от страните от Вишеградската четворка, предлага различни разновидности на преразпределянето.
Роберт Калиняк, министър на вътрешните работи на Словакия: Квотите не са положително нещо, само че има и други решения. Само погледнете съдействието на Словакия с Австрия през 2015 година в разгара на миграционната рецесия. Имаме двустранно съглашение и мисля, че точно това е методът да продължим и отсега нататък.
Върховният комисариат за бежанците прикани Европейски Съюз да завърши промяната и да обезпечи легални пътища на мигрантите към Европа, както и схеми за релокация и презаселване.

Фолкер Тюрк, асистент висш комисар по правата на индивида - Организация на обединените нации: Абсолютно сериозно е да има автоматизиран механизъм за систематизиране на мигранти. Страните на първа линия би трябвало да могат да разчитат на европейската взаимност. Европейски Съюз релокира 31 000 души от Италия и Гърция и това беше значим знак към тях.
Реформата на системата за леговище би трябвало да завърши до юни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР