Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните

...
Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните
Коментари Харесай

ЕС иска да връща повече мигранти обратно в Африка, Близкия изток и Азия


Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните членки на Европейския съюз се срещат през днешния ден в Стокхолм, с цел да обсъдят въпроси, свързани с въвеждане на визови oграничения и с подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на леговище в Европа, назад в родните им страни, в това число в Ирак, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 911
Три години откакто 27-те страни членки на Европейски Съюз се съгласиха да лимитират издаването на визи за жители на страни, за които се счита, че не сътрудничат на съюза по отношение на приемането назад на свои жители, на които е отказано леговище в блока, единствено Гамбия бе осъдена публично.

Европейската комисия предложи сходни ограничения във връзка с Ирак, Сенегал и Бангладеш, макар че съгласно двама публични представители на Европейски Съюз съдействието с Дака за връщането на бангладешки жители се е подобрило.

Все отново общият % на ефикасното връщане на мигранти без право на леговище в Европейски Съюз остава на равнище от 21% през 2021 година, съгласно последните данни на Евростат.

" Това е равнище, което нашите страните членки считат за недопустимо ниско ", сподели чиновник на Европейски Съюз.

" Създаването на ефикасна и обща система на Европейски Съюз за връщане на мигрантите без право на леговище е централна за добре функциониращи и надеждни системи за миграция и даване на леговище ", се споделя в документ на Европейска комисия, предопределен за полемики сред министрите, с който Ройтерс е съумяла да се запознае.

По данни на Организация на обединените нации през 2022 година към 160 000 души са прекосили Средиземно море, главният път към Европа за хора, бягащи от войни и беднотия в Близкия изток, Африка и Югоизточна Азия. Освен това близо 8 милиона украински бежанци са към този момент регистрирани в цяла Европа.

Министрите на вътрешните работи и миграционните въпроси се срещат две седмици преди водачите на страните членки на Европейски Съюз да се съберат в Брюксел, с цел да обсъдят миграцията, и се чака също по този начин те да насочат апел повече хора да бъдат връщани назад.

" Необходими са бързи дейности, с цел да се подсигурява дейно връщане на хора от територията на Европейския съюз към родните им страни, като за това се употребяват всички подобаващи политики на Европейски Съюз ", се споделя в план на взаимно изказване на министрите, възложен на Ройтерс.

Според Европейска комисия обаче не са налице задоволително запаси и няма задоволително съгласуваност вътре в Европейски Съюз сред другите управнически органи, с цел да се подсигурява, че всяко лице без право на престояване ще бъде действително върнато назад или депортирано.

" Недостатъчното съдействие на родните им страни е в допълнение предизвикателство ", се споделя в документа, в който се посочват проблеми като разпознаването на самоличността, издаването на документи за идентичност и за пътешестване.

Досега нямаше задоволително болшинство измежду страните членки на Европейски Съюз, с цел да бъдат осъдени други страна, с изключение на Гамбия, чиито жители към този момент не могат да получават многократни входни визи за блока и чакат по-дълго за издаване на визи.

Докато някои страни членки на Европейски Съюз, в това число Австрия и Унгария, стачкуват шумно против състоящата се най-вече от мюсюлмани незаконна миграция от Близкия изток и Северна Африка, Германия е измежду страните, които желаят да отворят своя пазар на труда за по този начин нужните ѝ работници отвън блока, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР