Министрите на външните работи от Европейския съюз постигнаха съгласие да

...
Министрите на външните работи от Европейския съюз постигнаха съгласие да
Коментари Харесай

ЕС прекратява споразумението за облекчено издаване на визи за руските граждани

Министрите на външните работи от Европейския съюз реализираха единодушие да преустановят поради войната в Украйна съглашението от 2007 година за омекотен визов режим с Русия, разгласи европейският външнополитически началник Жозеп Борел, представен от международните организации.

" Постигнахме единодушие за цялостното прекратяване на съглашението за облекчено издаване на визи ЕС-Русия ", сподели той на конференция в края на двудневното съвещание в Прага на външните министри от Евросъюза.

Мярката ще направи процедурите за издаване на визи по-сложни, по-скъпи и по-бюрократични, и ще усили времето за очакване за издаването им, излиза наяве от насоките на Европейската комисия.

" По този метод доста ще бъде понижен броят на издаваните визи от страните в Европейски Съюз. Получаването им ще стане по-трудно и ще лишава повече време ", сподели Борел.

Мярката има за цел да приключи така наречен " виза шопинг " от страна на съветски жители, които търсят елементарен достъп в Евросъюза през страни членки, където разпоредбите за влизане са не толкоз строги, разясни шефът на европейската дипломация на конференция в Прага.
До преустановяването на съглашението се стигна след седмици на настоявания от страните от Европейски Съюз, които граничат с Русия, за по-строги ограничения против съветските жители, влизащи в съюза с шенгенски визи, издавани от някои страни членки.
Дипломати, представени от Ройтерс, обявиха, че министрите от Европейски Съюз не са могли да се спогодят за цялостна възбрана за издаването на визи за руснаци, защото страните членки са разграничени по въпроса.
Борел сподели, че от средата на юли се следи нарастване на пътуванията от Русия към прилежащите страни.
" Това се трансформира в риск за сигурността на тези прилежащи страни ", добави той. " Освен това следим по какъв начин доста руснаци пътуват за наслаждение и шопинг, като че ли в Украйна няма война. "
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР