Министрите на външните работи на страните членки на Централноевропейската инициатива

...
Министрите на външните работи на страните членки на Централноевропейската инициатива
Коментари Харесай

Около помощ за Украйна се обедини Централна и Източна Европа на форум в Бояна

Министрите на външните работи на страните членки на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) организираха среща в резиденция " Бояна " в столицата.

Основен акцент на форума бе конфликтът по оста Москва-Киев и по-конкретно - разискването на " необятните последствия " от военната иновация на Русия в Украйна и " опциите за усилване на районното съдействие в поддръжка на Украйна ".

" Темата на срещата бе обединяването на района в помощ на Украйна, справянето с по-широките последствия от войната, които плащаме всички ние, както и обединената работа на района за справяне с тези последствия ", обобщи дипломатическите диалози външният министър в служебния кабинет на Гълъб Донев Николай Милков.

Участниците в срещата подписаха и обща декларация в поддръжка на Киев . В нея главните акценти са: " Решимостта ни обединени и солидарни да търсим мир, непоклатимост и разцвет на района предвид на актуалната рецесията ".

Именно в името на усилването на обединеността на района е била подчертана значимостта за развиване в сферите на свързаността, усилване на веригите на доставки и подпомагането на уязвимите групи, уточни още посланик номер едно.

На форума в София Милков " съобщи щафетата " на идната страна, ръководител на ЦЕИ - Молдова.

" Ще сложим необикновен акцент на евроинтеграцията на района. Това, считам, е съществена задача за ЦЕИ ", акцентира Владимир Кук, външен министър на постсъветската република.

След срещата следва да се организира Икономически конгрес на страните на ЦИЕ, където ще бъдат разисквани в конкретика благоприятни условия за по-тясно икономическо съдействие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР