Министрите на външните работи на Русия и на Турция -

...
Министрите на външните работи на Русия и на Турция -
Коментари Харесай

Лавров и Чавушоглу: Двустранните договорености за Идлиб трябва да бъдат спазвани

Министрите на външните работи на Русия и на Турция - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, са разискали ескалацията на спора в Северозападна Сирия и са се съгласили, че двустранните договорености за региона Идлиб би трябвало да бъдат спазвани. За това заяви организация Ройтерс, базирайки се на съветски медии.

По-рано Анкара разгласи, че 5-има турски бойци и 1 граждански са починали при обстрел на сирийската войска край град Саракеб и че в отговор Турция е нанесла серия въздушни удари.

Турският президент Реджеп Ердоган прикани съветската страна да съблюдава договореностите от Сочи и Астана. Той разясни, че обстановката в Идлиб е станала " неуправляема " - вследствие от офанзивата на сирийския режим против локалните бунтовници близо 1 милион бежанци се стичат към турските граници. Ердоган сподели това при визитата си в Киев, където разгласи цялостна поддръжка за териториалната целокупност на Украйна и жигосах като нелегално анексирането на полуостров Крим от Русия.

Руското министерство на защитата опроверга информацията за турски въздушни удари против сирийските държавни сили в провинция Идлиб. Същевременно представителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази безпокойството на Москва от продължаващите дейности на терористичните групировки в провинцията.

В известие на съветския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия се показва, че навлизайки тази нощ в зоната за деескалация в провинция Идлиб, турските военни попаднали под обстрела на сирийските държавни сили. Няколко души били ранени, нямало информация за починали. Турски военни самолети не са нарушавали границата на Сирия и не са нанасяли удари по позиции на сирийската войска, настояват още от центъра. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също разяснява тематиката:

„ Първо, съветските и турските военни са в непрекъснат контакт. Второ, към този момент не е имало диалог на най-високо ниво, само че няма никакво подозрение, че той може да бъде координиран доста бързо, в случай че президентите сметнат за належащо. Трето, министерството на защитата на Руската федерация към този момент даде нужните обяснение във връзка със обстановката в Идлиб. Четвърто, продължаваме да сме обезпокоени от продължаващите дейности на терористичните групировки в този сирийски район “.

Песков изрази и несъгласието си с думите на турския президент Реджеп Ердоган, който съобщи, че Анкара не признава Крим за част от Русия и продължава деликатно да следи ситуацията на кримските татари.

Говорителят на Кремъл назова опасенията за ориста на кримските татари безпочвени.

Той напомни на турския водач, че има персонална покана от президента Владимир Путин да посети Крим.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР