Министрите на икономиката и финансите от Европейския съюз одобриха днес

...
Министрите на икономиката и финансите от Европейския съюз одобриха днес
Коментари Харесай

Пари от фонда за възстановяване потичат към 12 държави, България още не е подала плана си

Министрите на стопанската система и финансите от Европейския съюз утвърдиха през днешния ден националните проекти за възобновяване и резистентност на Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Португалия, Словакия и Франция.

12-те страни получиха зелена светлина да употребяват средствата от Европейски Съюз за възобновяване и резистентност за стимулиране на стопанските системи си и възобновяване от последствията от COVID-19. Днешното решение ще разреши на тези страни да подпишат съглашения за разпределяне на безплатни средства и заеми, които ще обезпечат опция за авансово финансиране в размер до 13%.

Мерките на обособените страни членки за реализиране на възобновяване и повишение на устойчивостта на Европейски Съюз включват декарбонизация на индустрията, саниране на здания, цифровизация на обществената администрация и преквалификация на работната мощ. В проектите са отразени и характерните за всяка страна рекомендации, отправени в хода на разискванията в границите на европейския учебен срок за 2019 и 2020 година.

Механизмът за възобновяване и резистентност е централният детайл на Next Generation EU – пакетът за възобновяване, ориентиран по едно и също време към възкръсване на европейската стопанска система след пандемията от COVID-19 и превъзмогване на главните провокации на нашето време като климатичния преход и цифровата промяна.

За да получат подкрепяне по линия на Механизма, страните членки би трябвало да показват проектите си за възобновяване и резистентност на Комисията, която по-късно ги прави оценка въз основа на характерните за всяка страна рекомендации и шестте стълба на Механизма.

След представянето на самостоятелния проект, в случай че не бъде контрактувано отсрочване със съответната страна членка, Европейската комисия разполага с два месеца, с цел да го оцени и да предложи решение за осъществяване на Съвета за неговото одобрение.

След това Европейският съвет по предписание преглежда предлагането в период от четири седмици. След приемането на препоръчаното решение страната членка може да подпише двустранни съглашения за финансиране с Европейска комисия и да получи контрактуваното авансово финансиране в период от два месеца.

България към момента не е подала публично проекта си за утвърждение в Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР