Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз се

...
Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз се
Коментари Харесай

Идеите на Брюксел за мерки срещу скъпия газ и ток: кой накъде дърпа чергата

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз се събират през днешния ден - петък, 9 септември, на изключително съвещание в Брюксел, с цел да обсъдят (ЕК) за бранша от преди два дни.

За справяне с енергийната рецесия Европейска комисия предлага следното: Почти по едно и също време с Еврокомисията служебното държавно управление в София огласи, че е одобрило позицията, която отрасловият министър Росен Христов ще пази на днешната изключителна среща с сътрудниците му. Както и при други сходни случаи прессъобщението за българската позиция е лишено от детайлности и от него не излиза наяве дали е квалифицирано преди или след изказването на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

В известието на държавната пресслужба се споделя само, че София счита, че " са нужни незабавни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, както и преодоляване на високите енергийни цени ", само че без да се разясняват петте екстрени ограничения, препоръчани от Европейска комисия. Нито дума не идва от служебната власт даже и като коментар по апела от Брюксел за 15% икономисване на електренергия и по какъв начин би бил прибавен.

Ден откакто Фон дер Лайен разгласи, че " ще предложи набор от пет разнообразни незабавни ограничения ", Европейска комисия сподели, че това са единствено хрумвания, които ще бъдат разисквани с енергийните министри преди да бъдат препоръчани официално идната седмица като законодателни оферти. Говорител на Европейска комисия сподели, че не става въпрос за официални оферти за политики, които се чака да бъдат утвърдени от министрите, а да се разиска с тях

кои разновидности имат най-голяма поддръжка,

давайки на Брюксел тенденция какво би трябвало да влезе в окончателните оферти.

" Дневник " изпрати въпроси на Министерския съвет и Министерството на енергетиката за повече детайлности по позицията, която България ще пази на срещата на министрите на енергетиката и какви разновидности би предложила или приела. До публикуването на този текст отговори не бяха получени.

Зад кои от концепциите държавното управление застава и какви ще са крайните решения за ценови тавани " е значимо и за компаниите, и за потребителите, тъй като ролята на цените е да дават сигнали, с цел да могат потребителите да се ориентират кои артикули или услуги са по-ценни, по-ограничени като количество, недостъпни, а вложителите да видят къде има пазарна ниша, която може да бъде запълнена и да обезпечат спомагателни артикули и услуги ", разяснява пред " Дневник " основният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков

" Идеите на Европейска комисия засягат доста разнообразни елементи от енергийния бранш и рядко може да се направи цялостна оценка какъв ще е цялостният резултат. Още повече, че в средносрочен и дълготраен проект това тотално изкривява работата на пазарите, инвеститорските тласъци, надлежно не е ясно какъв резултат ще има по-нататък ", уточни икономистът.

По-рано и няколко държавни управления разясниха петте ограничения като незадоволителни или неубедителни. От тях оказва се, че

най-спорно се приема ограничението на цените

на съветския природен газ, продаван в Европа.

Прибалтийските страни, които са отдавнашни поддръжници на ограничението на вноса на съветски газ, са " за ", дружно със страни, които не разчитат на Москва за гориво, в това число Португалия, която внася главно полутечен природен газ от Нигерия и Съединени американски щати. Положението на България е по-особено, доколкото не получава газ от април, само че пък сегашните ръководещи са декларирали, че за обновяване на доставките и даже се надяват да получат цени под борсовите.

Министърът на околната среда на Португалия сподели пред национална телевизия късно в сряда, че таванът на цените ще помогне за ограничение на пазарните спекулации, което също ще помогне на страни, които не купуват съветски газ.

Белгийският министър председател Александър де Кро обаче разяснява установяването на цената на съветския природен газ като незадоволително, с цел да смъкна цените на горивото в Европа.

" Едно " политическо " ограничаване на вноса на газ единствено от Русия няма да помогне за понижаване на цените на силата за европейските семейства и предприятия ", разяснява пред " Ройтерс " и белгийският министърът на енергетиката Тине ван дер Стратен и добави: " Нашето желание е на първо място да свалим цените. Ограничаването единствено на съветския газ няма да ги смъкна. Ограничаването единствено на съветския газ е чисто политическо. "

Белгия, която внася природен газ, основно от Северно море, не зависи от съветските доставки и съобщи, че не се отразява на нейните потребности.

Вместо това Белгия желае динамична горна граница на цените за целия Европейски Съюз на борсово търгувания газ, който е обвързван с азиатските пазари, нещо, което Ван дер Стратен сподели, че ще подсигурява сигурността на доставките.

Други европейски членки харесват предлагането на Брюксел, само че предизвестяват, че слагането на предел на цената ще изисква

единение сред членовете на Европейски Съюз, с цел да се случи.

" Ако има единение по този въпрос, ние ще го подкрепим. Ако, въпреки това, това е нещо, което е мъчно за някои, ще би трябвало да го преценим деликатно ", съобщи пред " Ройтерс " почитан посланик от неназована европейска страна.

Брюксел към момента не е прецизирал къде счита да постави горната граница на цените, само че някои типове закони на Европейски Съюз изискват утвърждение от всички 27 страни от Европейски Съюз, с цел да може това да се случи. Върху тази неизясненост обърна внимание и Калоян Стайков. По думите му към момента не се знае нито по какъв начин ще се дефинират ценовите тавани, нито от кого, нито за какъв интервал, какъв ще е резултатът върху фирмите, обособените пазарни сегменти и дълготрайните контракти.

Като цяло страните от Централна и Източна Европа са по-предпазливи, страхувайки се, че мярката може да ги отреже изцяло от към този момент намаляващите газови доставки. Един от нормалните обвинени - Унгария, съобщи, че не е наясно какво тъкмо предлага Европейската комисия и желае да види съответните детайлности по петте ограничения, с цел да може да вземе отношение.

Президентът Владимир Путин сподели в сряда, че, в случай че бъдат наложени тавани на цените. Дали хипотезата за петрола е обсъждана през вчерашния ден в София сред българския президент Румен Радев, служебния министър председател Гълъб Донев и представители на съветската нефтена компания " Лукойл " в подтекста на общия им диалог за цените на горивата и генерираната от тях инфлация, Не се оповестява и дали " Газпром " е откликнал на по обновяване на доставките на газ.

Като се имат поради ниските размери, доставяни в Европа - и затова, по-ниските доходи от газ на Москва - някои страни допускат, че

таванът на цените няма да окаже огромно и малко влияние

върху цените на газа в границите на блока.

" Това няма да реши нищо ", сподели един посланик от Европейски Съюз.

Доставките по съветските газопроводи по трите съществени маршрута към Европа са намалели с съвсем 90% от септември 2021 година, демонстрират данните на Refinitiv.

Европейските водачи упрекнаха Москва, че употребява " като оръжие " своите енергийни доставки, до момента в който Русия твърди, че понижените размери са резултат от механически проблеми, провокирани от глобите, наложени ѝ поради войната в Украйна.

Тъй като съветските доставки са под подозрение, Европа търси различни източници на газ и направления за доставка, като няколко страни упорстват за повече терминали за импорт на LNG. В четвъртък Нидерландия заяви, че първият транспортен съд с полутечен природен газ е дебаркирал на нов терминал на нидерландското пристанище Eмсхавен.

Чехия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз и ще ръководи срещата в петък, сподели, че първата задача на държавните управления ще бъде да подобрят ликвидността на европейските енергийни пазари - предложение, което не извиква особена опозиция у столиците.

Прага, която в началото беше измежду,
през последните дни охладня към концепцията и се старае да балансира сред страните по противоречивата самодейност.

Всеки опит за управление на цени рано или късно свършва плачевно.
 Калоян Стайков,
Главен икономист в Института за енергиен мениджмънт

Всеки опит за управление на цени рано или късно свършва плачевно, разяснява пред " Дневник " концепциите на Брюксел Калоян Стайков. " Това сме го виждали до 1989 година, виждахме го през 2021 година в редица страни, които постановиха ценови тавани на газ и на ток. Виждахме го и тази година - последният подобен образец беше Унгария, която ", означи той.

Напомни, че високата цена има отражение и върху потреблението, по-конкретно - семейства не могат да си разрешат да се отопляват, компании не могат да си обезпечат активността и така нататък Но това съгласно Стайков към този момент е второстепенен проблем и той се адресира през обществената политика - дотации, обществени помощи и други Големият въпрос, подсети той, е по какъв начин да се обезпечат средствата за подпомагането.

Икономистът акцентира, че за жалост схемите за поддръжка в България са

пари на калпак,

на всички се дава по равно, което не е добър вид, тъй като прекалено много пари отиват за такава политика и тъй като има семейства и компании, които не получават задоволително поддръжка. Това е главният проблем с концепцията на Европейската комисия ", акцентира икономистът.

Неговото виждане е, че спомагателен налог върху свръхпечалбите без да е най-хубавият, е по-чистият вид за набиране на средства от страната, който би изкривил пазарната конюнктура в по-малък размер.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР