Министри броят пънове за незаконна сеч Служебното правителство обяви каква помощ

...
Министри броят пънове за незаконна сеч
Служебното правителство обяви каква помощ
Коментари Харесай

Държавата обяви как ще помогне след потопа: Раздават консерв...

Министри броят пънове за противозаконна сеч

Служебното държавно управление разгласи каква помощ ще окаже на потърпевшите от потопа, както и по какъв начин ще търси дали има виновници за бедствието. Темета беше разисквана на днешното съвещание на Министерският съвет. Приетите  съответни ограничения за помощ на засегнатите от наводненията места в Карловско бяха огласени от служебния вицепремиер и Министерство на вътрешните работи началник Иван Демерджиев. Държавата ще помогне за възобновяване на инфраструктурата, на мостовете, ще обезпечи консерви и вода на потърпевшите хора в обитаемоте места, а по този начин също и ще ревизира мащаба на осъществената сеч в горите в близост. Министерството на туризма пък е готово да помогне с обезпечаването на мебелировка, която ще бъде предоставена от хотелиери.



" По искане на кмета на Карлово Министерският съвет одобри решение да се освободи минерална вода и консервирани храни за бедстващото население на територията на община Карлово. Тези помощи ще бъдат доставени на нуждаещите се още през днешния ден. На 15 септември от 14.00 часа следва съвещание на Комисията по бедствия и повреди, с цел да се прегледат настояванията на тези три общини, които ще постъпят до този миг и да може да се отговори на тях и да стартират нужните работи. И да стартира финансирането им посредством средствата в комисията ", съобщи Демерджиев.

Сред ограниченията е и освобождението на кметовете на засегнатите общини от начисления на звук боклук.

" Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за възнаграждение на звук боклук, който все още е 95 лева на звук. Кметовете са известени и още през днешния ден заповедта ще бъде придвижена до тях ", сподели министърът на околната среда Росица Карамфилова.

На местата, останали без вода, ще бъдат изграждани краткотрайни водопроводи, които ще действат към 10-15 дни до окончателното решение на казуса. Работи се и по възобновяване на електрозахранването в три села, които към момента са без ток, осведоми Българска телеграфна агенция.



Земеделският министър Явор Гечев заяви, че в четвъртък и петък министрите на вътрешните работи и на земеделието, както и представители на прокуратурата и на локалното население ще създадат на място инспекция на осъществената сеч и на дейностите в горите в този регион, с цел да се откри дали има позволени нарушавания и дали тези действия имат връзка към бедствието.

Гечев изясни още, че цялото количество дървесина, която се събира в обитаемоте места, е единствено и само за хората, които са там, и е на директното послушание на кметовете. Никой няма да бъде глобен, който прибира дървесина в своите дворове.

  " Земеделските производители могат да подават заявки за минаване на комисии, с цел да може оптимално бързо да бъдат обработени документите за тези, които са изгубили земи и посеви ", добави земеделският министър.

" Министерството на земеделието планува целеви приеми по Програмата за развиване на селските региони във връзка с засегнатите места. Няма проблеми със заделените целеви средства за община Марица и община Калояново. Ще желаяме от Европейска комисия позволение да върнем селата от Карловско в обсега на Програмата ", увери Явор Гечев.

В съвещанието на Министерския съвет участваха регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. Те срещнаха държавното управление с информация за нанесените от бедствието вреди и показаха потребностите на района от поддръжка от страна на страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР