Министерството работи при всякакви условия, включително при атака и извънредни

...
Министерството работи при всякакви условия, включително при атака и извънредни
Коментари Харесай

Минеков след събарянето на тютюневия склад: Няма да позволя разруха!

Министерството работи при всевъзможни условия, в това число при офанзива и изключителни обстановки. Не може да сложим нещата на произвола. Няма да разреша съсипия. Това сподели министърът на културата проф. Велислав Минеков на конференция в София през днешния ден. По думите му притежателите би трябвало да знаят, че поемат опасности в инвестицията и би трябвало да следват всички рекомендации на института за запазване на паметниците на културата, както и на закона. 

" Аз съм кадърен нищо да не върша 2-3 месеца и никой няма да забележи, да странствувам при екскурзии, общително да бъда посрещан и изпращан. Няма нищо по-страшно и неприятно, когато нищо не се прави в Министерството. Нещата при нас ще се трансфорат в несгода, унищожаваме читалищното и музейното дело ", сподели още Минеков.  

Той съобщи, че ще работи до последния ден, в който е длъжностен министър, и се надява идващият на негови пост да бъде " различим,  заслужен и задоволително деятелен, който да познава главните пет закона, на които се крепи министерството на културата. "

Според него разрушаването на някогашния тютюнев склад на бул. " Христо Ботев " 51 в Пловдив е поради " наклонност, траяла с години ".

" Стигаме до тези произшествия, тъй като воювам със Закона за културното завещание от 2009 година дружно със експерти, архитекти, другари. Миналата година по време на служебното държавно управление направихме такава самодейност за  изменение и допълнение в Закона.  Нищо от тези оферти не стигна до Комисия и до Народно заседание. Днес обстановката в Пловдив нямаше да бъде същата ", сподели проф. Минеков. 

Министърът разгласи, че стартира да приема оферти за изменение и допълнение на закона, и ще упорства за незабавни дейности още в първия ден от работата на Народното събрание. Той ще организира социална полемика за опазването на културното ни завещание в Пловдив. Поканени са жители, представители на медиите, както и претенденти за национални представители днес от 17 ч. на мястото на някогашния тютюнев склад, на бул. " Христо Ботев " 51.

" Ще спра безусловно всевъзможни дейности във връзка с разрухата там ", сподели Минеков. От през вчерашния ден се пробва да се свърже с кмета на град Пловдив Здравко Димитров, само че без триумф. 
По време на конференцията през днешния ден той повдигна тематиката за оставките на изпълнителния шеф и на петима от членовете на Управителния съвет на Националния фонд " Култура ", които министър Атанасов изиска в средата на февруари.  Тогава  Атанасов изиска отдръпването на Управителния съвет на фонда с " цел слагане на ново начало на работата ". " Какво ще стане да желая на следващия ден оставки на членовете на управителния съвет, тъй като не ги одобрявам. Някои от тези, които са в УС, не са се чудели какво и по тази причина са влезнали, а те съставляват доста съществени организации - представител на съюза на читалищата, на креативен съюз. Как се желае на такива хора оставката? Новия директорски състав е небалансиран ", сподели Минеков. 

Според него тази година  е нулева за българските археолози, тъй като не са почнали активността си. 
  " Бюджетът стои непокътнат за Консервация и реституция. От 55 млн. лева в разноски написа 0%. В същото време желая нарастване на бюджета. В края на годината да върнем 50-60 млн. лева като изгорели. През миналите години този бюджет се е движил, желали са спомагателни средства, а ние ще върнем пари, това не е било от последните 30 години ", съобщи още Минеков. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР