Министерството на земеделието и храните е дарило 120 хил. лв.

...
Министерството на земеделието и храните е дарило 120 хил. лв.
Коментари Харесай

Как да признаеш нарушения в дупка, в която си налял 120 хил.лв.?

Министерството на земеделието и храните е дарило 120 хиляди лева държавни средства от общо 6 държавни предприятия за построяването на пилона на Рожен.

Това потвърдиха от Министерство на земеделието и храните в отговор на питане на news.bg.

Оказва се, че средствата са дарени по време на ръководството на служебния кабинет, когато министър на земеделието бе Явор Гечев. В интервала април-май 2023 година държавните горски предприятия към Министерство на земеделието и храните са направили дарения на обща стойност 120 000 лв., както следва:
" Северозападно държавно дружество " гр. Враца - 10 000 лева. " Северноцентрално държавно дружество " гр. Габрово - 10 000 лева. " Североизточно държавно дружество " гр. Шумен - 10 000 лева. " Югозападно държавно дружество " гр. Благоевград - 15 000 лева. " Югоизточно държавно дружество " гр.Сливен - 15 000 лева. " Южноцентрално държавно дружество " гр. Смолян - 60 000 лева.
Припомняме, че във връзка другите отзиви по отношение на построяването на пилона на Рожен, няколко министерства и инспекции направиха инспекция. Едно от тях бе точно Министерство на земеделието и храните, което акцентирайки, че контролът по построяването на пилона е от компетенцията на общината и тя би следвало да удостовери, че планът дава отговор на условията за сигурност. А другояче Министерството на земеделието и храните не разкрило нарушавания. Питаме се, даже и Министерство на земеделието и храните да е разкрило нарушавания, дали би ги обявило, откакто е наляло 120 хиляди лева в плана? 
 Министерство на земеделието и храните дарило 120 хиляди лева за стоежа на пилона на Рожен?
Министерство на земеделието и храните дарило 120 хиляди лева за стоежа на пилона на Рожен?

Според ръководителя на фондацията уредник, пилонът бил преместваем обект

Екипът на news.bg потърси и Фондация " Наследство в бъдещето ", която е уредник на плана за 111-метровия стълб на Рожен. Оттам обаче не пожелаха да отговорят кои държавни предприятия и държавни структури, разпоредители с бюджетни средства, са се е присъединили в самодейността. От фондацията преповториха от преди дни, като обясниха, че са разпратени над 400 е-мейла до компании от разнообразни браншове в страната с покана да се включат в самодейността.

Единственият съответен отговор, който бе даден е, че целият план е на стойност 1 млн. лв., а за завършването му са нужни още 80 000 лв.. От фондацията увериха, че след окончателното привършване на плана ще бъде изработен цялостен одит на акцията, а резултатите ще бъдат обществено оповестени.

Припомняме, че на уеб страницата на Фондацията до преди седмица бяха посочени кои са главните донори на плана, само че тази информация комфортно изчезна. Екипът на news.bg обаче съумя да запамети фотография с донорите и насочи въпроси и към тях. Прави усещане, че Министерство на земеделието и храните не е посочен като донор, макар мащабите на дарените средства.
 Снимка 623946
Източник:

Един от донорите бе Българската организация за експортно обезпечаване (БАЕЗ) , като оттова ни обясниха, че като сдружение със 100% присъединяване на страната в капитала, активността на БАЕЗ ЕАД се развива в строго регламентирана среда и е поднадзорна на Министерство на стопанската система и промишлеността (МИИ). В тази връзка включването на БАЕЗ ЕАД в общонационалната самодейност на Фондация " Наследство в бъдещето " за издигане на най-високото знаме в Европейски Съюз на връх Рожен е съобразено с всички законови и вътрешно-нормативни условия. След този колеблив отговор потърсихме и Министерството на стопанската система, съгласно чиито данни БАЕЗ е дарило 15 хиляди лева лични средства на Фондация " Наследство в бъдещето ".

Друг посочен донор бяха Българските държавни железници (БДЖ), откъдето изрично отхвърлиха Холдинг БДЖ " ЕАД и неговите дъщерни сдружения да са подпомагали плана.

Формален отговор получихме и от държавната Българска банка за развиване (ББР), откъдето не се ангажираха да посочат съответната стойност на направеното подаяние.

" Като част от своята корпоративна и обществена отговорност през годините Българската банка за развиване поддържа разнообразни начинания и компании. (...) В тази връзка поддръжката за самодейността " Пилон Рожен " не прави изключение. След приемане на писмото-покана за спонсорство от Фондация " Наследство в бъдещето ", то е прегледано и утвърдено според вътрешните правила и процедури на банката за дарения и спонсорства и одобрения годишен бюджет. "

Въпроси отправихме и към Българо-американска кредитна банка (БАКБ) , която е частна компания и следва да подчертаем, че в този смисъл нямат и задължението да дават отговор в конкретика. Въпреки това отговорите, които получихме от БАКБ и държавната ББР са идентични по степен на информативност, а не би трябвало.

От БАКБ показаха, че като социално-отговорна компания отделя средства за благотворителни дела и дарения за осъществяване на планове. Както всички други, попитахме и БАКБ кое е подтикнало желанието да бъде подсилен плана?

" Познанството с ръководителя на фондация " Наследство в бъдещето " Симеон Караколев започва преди повече от 10 години с поддръжка на Националният събор на овцевъдите в България, тъй като БАКБ подтиква развиването на земеделието и отглеждането на животни в България. Съборът се провежда от Сдружение " Национален събор на овцевъдите в България " и Национална асоциация за отглеждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), чийто ръководител е господин Караколев. Банката е подкрепяла Събор Рожен, както и доста други културни, исторически и обществени планове. "

Въпроси отправихме и към община Златоград и община Девин, които съгласно информацията на уеб страницата на Фондацията също са подкрепили плана за пилона на Рожен. От община Златоград по този начин и не получихме отговор, а от община Девин само ни осведомиха, че въпросите ни са регистрирани в деловодството. Пристанище Бургас ЕАД, както Камарата на строителите в България също не склониха да отговорят на запитванията ни.

Официалното разкриване на монумента на българското знаме ще бъде на 13 юли, а през идващите три дни ще се организира Съборът на националното творчество и отглеждане на животни " Рожен " 2023. В формалното разкриване трябваше да взе участие и българската естрадна певица Лили Иванова. Днес обаче, на 26 юни, на фейсбук профила й бе оповестено, че заради независещи от екипа й и от уредниците аргументи, присъединяване на Лили Иванова се анулира.

В умозаключение, става известно, с изключение на посредством дарителски смс-и на стойност от 1 лева, посредством които всеки подкрепящ самодейността жител може да се включи, даже и съперниците на този план са включени непряко посредством даренията от държавни предприятия и структури, разпореждащи се с бюджетни средства.
 Екоинспекцията не следи поляната, където копаят за пилона Рожен
Екоинспекцията не следи поляната, където копаят за пилона Рожен

Срещу построяването на пилона към този момент има и петиция с над 1000 подписа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР