Грийнпийс - България алармира за опасен газов проект в Румъния,

...
Грийнпийс - България алармира за опасен газов проект в Румъния,
Коментари Харесай

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

" Грийнпийс " - България сигнализира за рисков газов план в Румъния, който заплашва Черно море.

Според екологичната организация м егапроекта на OMV за рандеман на газ " Нептун Дийп " е опасност и за здравето на българите и за туризма на Черноморието.

Тя приканва жителите на България към незабавни дейности по отношение на опасността от плана, който съгласно нея е рисков за екосистемата на Черно море, както и за задачите за климатична индиферентност на Европа.

В мнение, изпратено към Министерството на околната среда и водите, " Грийнпийс " - България показва остри рецензии към " Нептун Дийп " и компанията OMV, която желае да добива газ в румънските води на Черно море. Според организацията планът би заплашил здравето на сънародниците ни и екологичния баланс в българските води.

" Грийнпийс " - България упорства Министерство на околната среда и водите да вземе интензивно присъединяване в процеса по трансгранична консултация за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), като не утвърди предоставения от румънска страна отчет.
 Снимка 662998
Източник:

Предупреждава се, че конструирането на " Нептун Дийп " би довело до отрицателни резултати върху застрашените типове муткур и средиземноморски буревестник.

Организацията твърди, че в Черно море ще бъдат изхвърлени над 5 млн. м3 отпадъчни води, които елементарно биха стигнали България поради естествените течения. Рискът от повреди в сходни платформи е голям заради воените дейности в Украйна.

Румънските управляващи не дават информация за проучванията за екотоксичност на плана, което повдига съществени опасения за здравето на българските жители и живота в Черно море, отбелязва се още в позицията.

" Грийнпийс " - България показва, че " Нептун Дийп " ще докара до спомагателен климатичен напън, който е в контраст с климатичните цели на Европа.

На българите не бил възложен действителен достъп до публични съвещания, защото такива ще се извършат само в Каварна.

" Грийнпийс " - България приканва жителите да изпратят писмо до Министерство на околната среда и водите, с което изразят своите опасения от плана за рандеман на газ на OMV. Публичното разискване ще се организира Каварна на 15 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР