Министерството на здравеопазвнето публикува проект на Наредба за изменение и

...
Министерството на здравеопазвнето публикува проект на Наредба за изменение и
Коментари Харесай

Предлагат промени в Наредбата за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти

 Министерството на здравеопазвнето разгласява план на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2019 г. за условията към лечебните заведения, които правят образование на студенти и специализанти.

Целта на измененията е да бъдат основани условия повече лечебни заведения да могат да аплайват за приемане на утвърждение за образование на студенти и/или специализанти.

Лечебните заведения ще имат по-голяма ангажираност към образованието им, като за задачата в плана е планувано условие за договореност на кандидатстващото за утвърждение лечебно заведение с друга база за образование за модулите и разделите от практическото образование по съответната следдипломна компетентност, които лечебното заведение не може да организира.

С промените ще се облекчи и процесът по извършване на проверка на сходството на лечебното заведение с критериите и изискванията на наредбата, в това число отбягване на спомагателното финансово натоварване на кандидатстващото лечебно заведение, обвързвано със възнаграждение на командировъчни разноски на експертната комисия.

В плана на Наредба се предлага и оптимизация на условията към лицата, които могат да бъдат включвани в експертните комисии за инспекция на сходството. 

В момента лечебните заведения имат право да образоват студенти и/или специализанти, единствено в случай че са получили утвърждение от министъра на опазването на здравето.

Регламентирани са огромен брой знаци за осъществяване на критериите, на които би трябвало да дава отговор структурата и организацията на активността в лечебното заведение, нужното съоръжение и квалификацията на личния състав, с цел да може да се реализира образованието, като огромна част от знаците не са директно свързани с провеждането на образование.

С плана на Наредбата и претекстовете можете да се .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР