Министерството на здравеопазването предприема необходимите действия за информиране на лекарите

...
Министерството на здравеопазването предприема необходимите действия за информиране на лекарите
Коментари Харесай

НЦЗПБ разпространи инструкции за изследвания при съмнение за неясен остър хепатит при деца

Министерството на опазването на здравето подхваща нужните дейности за информиране на лекарите у нас за контрол на острите хепатити с незнайна етиология при деца – проблем, който породи през последните дни и провокира безпокойствие в Европа, осведомиха от НЦЗПБ. Оттам твърдят, че здравните управляващи са изпратили цялата нужната професионална информация до всички общопрактикуващи лекари, лекари експерти по педиатрия, инфекциозни заболявания и вътрешни заболявания, като гаранция за бърза реакция от тяхна страна при положение на нужда.

Заболяването е много рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неразбираеми,

вследствие на което рискът не може да бъде тъкмо оценен, напомнят от НЦЗПБ.

„ Като се имат поради обявените случаи с остра чернодробна непълнота, евентуалното влияние върху засегнатата педиатрична популация се смята за високо. Ето за какво на 8 април Европейският център за надзор на болесттите по отношение на случаи на тежък изострен хепатит при деца с неизяснена етиология и да рапортуват за всички доказани и вероятни случаи “, допълват оттова..

От центъра акцентират, че с цел да бъде открит етиологичния извършител за всеки докладван случай, следва да бъдат изпратени клинични проби в Националната референтна лаборатория „ Хепатитни вируси “, отдел „ Вирусология “ на НЦЗПБ, бул. „ Ген. Столетов “ 44А, София, за осъществяване на спомагателни лабораторни проучвания и молекулярно-биологични изследвания за патогени.

Експертите на НЦЗПБ са подготвили и

указания за изпращане на проби за проучване на изострен хепатит с незнайна етиология при деца,

в които се акцентира, че преди всичко по значимост е тестът да се вземе допустимо най-рано след появяването на клиничните признаци.

Биологичният материал е серум/плазма в количество 2 x 0,5 мл. Серологичното проучване включва HAdV, CMV, EBV, PVB19, а PCR-изследването - HAdVs, enterovirus, CMV, EBV, HSV.

За проучване би трябвало да се изпраща и фарингеален секрет, при който чрез PCR ще се търси adenovirus/enterovirus/influenza, SARS-CoV-2. Тампонът би трябвало да се слага във вирусна транспортна среда, съдържаща антибиотици.

Също по този начин се изисква изпращане на фекална проба за проучване за човешки чревни вируси.Необходимото количество фекален материал е сред 5-10 грама при солидна консистенция (размер колкото грахово зърно) или 3-5 мл. при течна консистенция.

Съхранението и превозването на пробите се реализира при съблюдаване на хладилна верига при 4-8 градуса по Целзий до доставката им в НРЛ „ Хепатитни вируси “, а наложителни данни, които би трябвало да съдържа съпроводителното писмо са: данни за пациента - име, дата на раждане, дата на начало на болестта, дата на взимане на пробата/пробите, епидемиологични данни, данни за към този момент извършени вирусологични и серологични проучвания по отношение на актуалното заболяване, къси клинични данни – съществуване на характерни клинични признаци, биохимични индикатори – стойности на АЛАТ и АСАТ, данни за контакт с лечебното заведение и лекуващия доктор.

От НЦЗПБ напомнят, че за първи път на 5 април т.г. Англия изпрати отчет до СЗО за

увеличение на случаите от изострен хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години

от Шотландия. До 20 април 2022 година, случаите са 111 и са докладвани от цяла Англия.

Това са случаи на предишно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са приети в болница заради проявата на признаци на изострен хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и мощно повишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При никое от децата не е докладвано съществуване на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните признаци са участвали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили затруднения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е приключила с удобен излаз.

Проведените досега микробиологични проучвания са открили позитивни резултати във връзка с аденовирус (75%), като типиране на вируса е направено при 11 от случаите и е потвърден аденовирус вид 41F. 16% от децата при хоспитализирането са дали позитивен резултат за COVID-19 (отминала или сегашна инфекция) като при дребен % е открита коинфекция с аденовирус.

Поради открития от диагностичните лаборатории нараснал % позитивни проби за аденовирус при деца за същия интервал от предходните години е изказана догадка, че хипотетичен извършител на изострен хепатит при деца може да е зараза с аденовирус. Подобна наклонност е открита и във връзка с ентeровирус, човешки метапневмовирус, риновирус и норовирус при деца под 10 години, а също и за респираторен синцитиален вирус.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР