Министерството на здравеопазването подготвя промени в свои наредби, които да

...
Министерството на здравеопазването подготвя промени в свои наредби, които да
Коментари Харесай

МЗ готви промени в условията за специализация на медиците

Министерството на здравеопазването приготвя промени в свои наредби, които да регламентират по-привлекателни условия за медиците специализанти. “Целта ни е да променим разпоредбите за специализация по този начин, че да станат по-добри и по-човешки “, сподели служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров по време на видеоконферентна среща с ръководителите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите, ректорите на медицинските университети в София и Варна, специализанти, лекари и други В рамките на диалога участниците разискаха измененията и се съгласиха да дадат оферти.

“Миналата седмица в Пловдив разговарях с млади лекари и специализанти и те изложиха проблемите, които стоят пред тях - възнагражденията, мястото на специализация, броят на местата, финансирани от страната, неналичието на надзор върху качеството на образованието. Споделиха ми, че тук-там образованието не се организира, както би трябвало и не покрива условията “, уточни здравният министър.

Той беше безапелационен, че са нужни промени в нормативната база, тъй че разпоредбите да дават отговор на потребностите и на специализантите, и на учащите ги.

Промени в Наредба № 1 от 2015 година за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето целят оптимизация на процеса по установяване и финансиране на местата за специализанти, финансирани от страната. Вече ще се регистрира декларираният интерес на претендентите за специализация, а местата, финансирани от страната, ще се утвърждават 2 пъти в годината. Разписани са съответни периоди за всеки стадий от процеса по одобряване и заемане на местата. Предвижда се специализантите, обучавани тук-там, финансирани от страната, да не са задължени да работят на несъмнено място след довеждане докрай на образованието си.

С измененията в Наредба № 8 от 2019 година за условията към лечебните заведения, които правят образование на студенти и специализанти, ще се усъвършенстват критериите, на които би трябвало да дават отговор лечебните заведения, с цел да могат да правят действия по образование на студенти и/или специализанти. С промените ще се облекчи и процедурата по инспекция на сходството с критериите. Това стана ясно още по време на видеоконферентния диалог.
Участниците в срещата поеха ангажимент да изпратят в Министерството на здравеопазването своите оферти за промени в двата нормативни акта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР