Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага в текстовете на Националния рамков

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага в текстовете на Националния рамков
Коментари Харесай

МЗ предлага изключение за общинските болници в плащането на заплати от НЗОК

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага в текстовете на Националния рамков контракт (НРД), обвързващи финансирането от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с главните заплати на личния състав, да се планува изключение за общински лечебни заведения.

Повишаването на главните заплати на работещите в лечебните заведения до минималните равнища, заложени в Колективния трудов контракт (КТД) в бранш " Здравеопазване " от 2022 година, планувано в анекса към Националния рамков контракт за медицински действия, подписан от НЗОК и Българския лекарски съюз (БЛС), и готовността на общинските лечебни заведения да обезпечат на чиновниците си съответните нараснали хонорари, са разисквани през днешния ден на среща в Министерство на здравеопазването от министър на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова и представители на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). В срещата са взели участие заместник-председателят на НСОРБ и кмет на Троян Донка Михайлова, кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов, кметът на Димитровград Иво Димов и други, оповестиха от здравното министерство.
 Одобрени са още 30 млн. лева за Министерство на здравеопазването - за заплати и COVID-19
Одобрени са още 30 млн. лева за Министерство на здравеопазването - за заплати и COVID-19

Средствата за нарастване на трудовите хонорари и лекарите на първа линия

По време на срещата от НСОРБ показали, че някои общински лечебни заведения изпитват усложнения , считано от 1 август, да усилят заплатите на своя личен състав, което според НРД значи, че тези лечебни заведения ще получат нарастване в цената на клиничните пътеки вместо приблизително с 25% - с 15%. Сербезова уведомила, че Министерството на здравеопазването предлага да се трансформират текстовете на Националния рамков контракт, обвързващи финансирането на лечебните заведения от НЗОК с главните заплати на личния състав, като за общинските лечебни заведения, които дават отговор на избрани условия, се направи изключение.

" Нашата позиция е, че следва да се потърси допустимо позволение за общинските лечебни заведения за болнична помощ, като се подсигурява достойното възнаграждение на труда на медицинските експерти в тях. Първоначалната ни идея бе да се внесат промени в законодателството с тази цел, което в сегашния миг се явява невероятно. През м.април т.г. не бе планувано, че няма да съществува работещ парламент, който да одобри съответните законови промени ", разяснява проф. Асена Сербезова.
 Сербезова не желае по-високите заплати да зависят от шефовете на лечебни заведения
Сербезова не желае по-високите заплати да зависят от шефовете на лечебни заведения

Медицински сестра и маркетинг управител се десетки хиляди лв. заплата

" Възможни критерии за изключение с оглед обезпечаване на достъп на пациентите до здравна помощ са лечебното заведение да е многопрофилно, повече от 70% от приходите да се разходват за възнагражденията на личния състав и да се намира на несъмнено разстояние от друга многопрофилна болница, като какво тъкмо да е отстоянието би трябвало в допълнение да се реши, то тази болница и такива като нея не трябва да бъдат възпрепятствани да получат плануваното в НРД нарастване на цените на клиничните пътеки, по които работят ", счита началникът на кабинета на здравния министър и ръководител на Народно събрание на НЗОК доцент Васил Пандов.

От Министерство на здравеопазването напомнят, че минималните равнища на съществени работни заплати, посочени в Колективния трудов контракт в бранша, са: 2000 лева за доктор, 1500 лева за здравна сестра и 910 лева за санитар .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР