Министерството на здравеопазването (МЗ) е открило нарушения във веригата на

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) е открило нарушения във веригата на
Коментари Харесай

МЗ: Търговци на едро задържат лекарства в складовете

Министерството на опазването на здравето (МЗ) е разкрило нарушавания във веригата на лекарствоснабдяването в страната. Здравните управляващи обаче не прецизират какви са те и показват, че предстоят инспекции.

„ Има данни, че търговци на едро задържат медикаменти в складовете си, което води до недостиг “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов, представен от Българска телеграфна агенция. Той добави, че ще се проучват аргументите, заради които търговците на едро задържат медикаментите.

Това стана ясно след извършеното през днешния ден първо съвещание на образувания Специализиран съвет за надзор на лекарствоснабдяването към Министерство на здравеопазването.

„ На този стадий не е установен систематичен проблем. Затова обсъждаме всички вероятни способи в най-кратки периоди да създадем по този начин, че дефицитът на медикаменти да бъде оптимално стеснен и пациентите да бъдат спокойни, че могат да продължат лечението си ", изясни Златанов, представен от пресслужбата на ведомството.

Той посочи, че участващите страни в Съвета ще подхващат ограничения, с цел да се се минимизира рискът от дефицит и да има предвидимост на пазара. В къси периоди ще има по-добър надзор и хората би трябвало да са спокойни, сподели заместник-министърът.

В момента има дефицит на към десетина медикамента, уточни още Златанов. Предстои през днешния ден да се откри какъв брой тъкмо медикамента липсват, дали липсват при търговците на едро, може ли да се обезпечат посредством успореден импорт, може ли да бъдат съответно заместени от налични в аптечната мрежа лекарства, добави той.

На идната среща ще се разиска дали аптеките ще получават информация за наличностите в складовете на търговците на едро на медикаменти, посочи заместник-министърът. 

Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании в България, сподели, че организацията ще предложи всяка опаковка, отпускана по лекарско наставление, да бъде верифицирана и отписвана от системата за верификация на лекарствените артикули. По думите му сега в България единствено към 40 на 100 от опаковките, отпускани по лекарско наставление, се отписват от системата.

„ Ако се обезпечи изцяло съблюдаване на българското законодателство, опаковките, които са отписани от системата, в никакъв случай повече няма да могат да бъдат изнасяни в други страни от Европейския съюз “, добави Денев. Останалите 60% се отпускат на пациент или нещо друго се случва с тях, без да бъдат верифицирани и отписани от системата, изясни той. По думите му такава информация има както за болничните аптеки, по този начин и за независимите.

На въпрос дали би трябвало да се промени формулата на Специализирана електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули, чиято цел е попречване на дефицит на медикаменти на българския пазар, Денев сподели, че системата би трябвало да бъде непокътната, работата ѝ да бъде усъвършенствана, употребявайки данните от верификационната система. „ За да имаме качествени данни от верификационната система, показващи действителния брой опаковки, които се отпускат в страната, би трябвало 100% от тях да бъдат верифицирани и отписвани от системата “, добави Денев. За да се подсигурява, че няма да има дефицит на медикаменти в страната, СЕСПА би трябвало да работи доста по-добре, в сравнение с работи сега, сподели още той.

Боряна Марникова, шеф на Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти, разяснява след срещата, че в новосъздадения съвет ще внесе настояването да се понижат административната тежест и периодите по отношение на паралелния импорт посредством процедури, а не посредством нормативни промени. По думите ѝ би трябвало да има ясни проекти по какъв начин ще се действа, когато се откри насилствен дефицит на медикаменти, по какъв начин ще бъдат осведомени лекарите и фармацевтите за дефицита. „ Нужни са непоколебим надзор и недопускане на противозаконни практики и закононарушения с медикаменти “, добави тя. По думите ѝ изказванието, че се задържат медикаменти в хранилища, с цел да бъдат включени в успореден експорт, е нечиста сделка, за която няма доказателства. 

Проблемът с недостиг на медикаменти на българския пазар не е нов и ескалира от време на време.

Според ръководителя на Асоциацията на притежателите на аптеки у нас Николай Костов е нужна смяна в механизма на контролиране на обезпечаването на медикаменти в посока на ограничение на паралелния експорт. По думите му на пазара липсват десетки медикаменти, а системата не лимитира реекспорта към други страни. 

" Дефицитни медикаменти се задържат в търговеца на едро, системата регистрира, че ги има на пазара, и по-късно се изнасят. Тази система би трябвало да бъде изменена ", счита Костов.

От друга страна по стопански аргументи доста фармацевтични производители и притежатели на позволения за приложимост изтеглят медикаменти от българския пазар.

От Здравната каса оповестиха, че са предложили нова политика в обезпечаването на медикаменти. Повишаване на реимбурсната сума за най-масовите лекарства предлага шефът на Здравната каса Петко Салчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР