Министерството на външните работи осъжда публичното поругаване на българския национален

...
Министерството на външните работи осъжда публичното поругаване на българския национален
Коментари Харесай

МВнР осъди освиркването на българския химн от македонските фенове

Министерството на външните работи осъжда общественото поругаване на българския народен химн по време на футболната среща сред националните тимове на България и Северна Македония в Скопие.

Говорът на ненавист против България и българите от трибуните на националния стадион в Скопие съставлява недвусмислено отричане на главните полезности на актуалните демократични общества и отчетливо контрастира с европейските правила и правила на държание.

Отчитаме реакцията на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, осъждаща говора на омразата по време на футболната среща. Същевременно призоваваме за безапелационни и необратими стъпки на формалните управляващи в Скопие за премахване на антибългарската експанзия в публичното пространство в страната.

Припомняме, че с Договора от 2017 година и подписаните през 2019 година и 2022 година двустранни протоколи, двете страни изрично декларират уговорката си да подхващат ефикасни ограничения против говора на ненавист.

Запазването на постигнатия през последните месеци прогрес в политическия разговор изисква сходни прояви вечно да се трансфорат в част от предишното. Единствено в този дух двете страни ще съумеят да отворят нова страница в връзките си, учредена на взаимно почитание и добросъседство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР