Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у

...
Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати, акредитирани у
Коментари Харесай

Външно обяви още двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи разгласи двама съветски дипломати, упълномощени у нас, за личност нон грата.  Те имат 72 часа, с цел да изоставен страната, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Днес нота с това наличие е била връчена на зам.-ръководителя на съветското посолство. Българското външно министерство е получило писмо от Прокуратурата, в което се оповестява, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки. 

Това се случва няколко дни, откакто у нас при невиждана акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разрушена група за шпионаж в интерес на Русия. По случая в петък бяха арестувани няколко някогашни и сегашни военни разузнавачи по съмнение, че изнасяли класифицирана информация в интерес на непозната страна.

Соченият за началник на групата, наименуван от прокуратурата Резидента, е някогашен управителен кадър на Служба " Военно разузнаване " към министъра на защитата, приключил военно обучение в България и чужбина, както и разследваща школа в Москва към ГРУ. Неговата задача е била да построи незаконна агентурна мрежа, като за задачата той вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация за България, НАТО и Европейски Съюз. Част от групата била жена му, с двойно поданство - съветско и българско, която била медиатор сред мъжа си и чиновник на Руското посолство, и предавала документи и пари.  

Един от групата направи признания и беше пуснат под парична гаранция още в деня на задържането му. Военният съд остави в ареста останалите петима от групата. Първото решение за непрекъснат арест бе за зам.-началника на бюджетната дирекция в министерството на защитата полк. Петър Петров. Защитата му - адв. Петър Петков, изясни, че задържането му било незаконосъобразно и голословно. Причината - прокуратурата не показала кои са сведенията, които групата събирала, с цел да съобщи на Русия. Едва откакто станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация. 

В ареста остават още някогашният боен Иван Илиев, за който прокуратурата твърди, че бил отпред на групата, брачната половинка му с двойно поданство, която била връзка с съветското посолство, началникът на класифицираната регистратура в Народното събрание (също някогашен военен) Любомир Медаров и още един чиновник на министерството на защитата. 

Решенията на съда не са дефинитивни. Ако решат да апелират, петимата могат да подадат тъжби през военно-апелативния съд.  

Поредно изпъждане на дипломати

Това е следващото за изпъждане на съветски дипломати от есента на 2019 година насам. В рамките на година и половина общо шестима чиновници на Руското посолство бяха експулсирани от страната ни поради шпионска активност против България.

На 29 октомври 2019 г година Министерство на външните работи разгласи за личност нон грата съветски посланик, който беше махленски в шпионаж. От прокуратурата оповестиха, че става въпрос за първия секретар от Посолството на Русия Владимир Русяев, който съгласно държавното обвиняване е работил като разузнавач в България от съвсем една година.

2019 година беше белязана и от друга " съветска спекулация " - ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Малинов бе упрекнат в шпионаж в интерес на непозната страна. Съдът обаче му разреши да пътува до Русия, където персонално президентът Владимир Путин го награди с медал за заслуги. По делото на Малинов няма никакво развиване. Премиерът Бойко Борисов окачестви случая на Малинов като " шпионски скандал в кавички ". 

През януари 2020 година бяха изгонени двама души - един от посолството и различен от комерсиалното посланичество , още веднъж по съмнения в шпионаж. Мотивът за изгонването им тогава беше, че единият посланик се е интересувал от информация за механизмите на изборния развой, а другият – за енергетиката и енергийната сигурност на страната.

В края на септември 2020 година България изгони двама съветски дипломати , упрекнати в шпионаж. По информация на ДАНС те търсили информация за проектите за рационализация на българската войска и поддръжката на техническата валидност на военната техника.

През декември 2020 година с обвинявания в шпионаж България изгони съветския боен аташе Василий Сазанович с обвиняване, че е осъществявал разследваща активност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от Съединени американски щати. Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна загадка, да бъде предадена на съветското военно разузнаване в Москва.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР