Министерството на външните работи на Сърбия е обявило хърватския дипломат

...
Министерството на външните работи на Сърбия е обявило хърватския дипломат
Коментари Харесай

Сърбия обяви хърватски дипломат за персона нон грата


Министерството на външните работи на Сърбия е оповестило хърватския посланик Хървое Шнайдер за личност нон грата. Като причина се показва " жестоко отклоняване от дипломатическите правила и нарушаване на Виенската спогодба, която контролира дипломатическите връзки " , заяви белградската организация Бета, представена от Българска телеграфна агенция.

" На 20 ноември 2023 година Министерството на външните работи на Република Сърбия взе решение в сходство с член 9 от Виенската спогодба, който урежда дипломатическите връзки, да разгласи господин Хървое Шнайдер, първи секретар в посолството на Република Хърватия в Белград, за персона нон грата “, оповестяват от министерството.

Добавя се, че по този мотив е връчена дипломатическа нота на хърватския дипломат Хидает Бишчевич .

" Министерството на външните работи на Република Сърбия показва страдание за държанието на горепосочения посланик през миналия интервал, което не способства за възстановяване на двустранните връзки сред Република Сърбия и Република Хърватия, добросъседското съдействие и цялостното повишение на нивото на мира и стабилността в района “, се споделя в изказването.

Министерството на външните и европейските работи на Хърватия изрази страдание по отношение на това решение. Оценката на ведомството е, че това е стъпка към утежняване на взаимоотношенията сред двете страни , оповестява белградският вестник " Политика ".

" Напълно отхвърляме основанието за експулсирането на упълномощения хърватски посланик “ , съобщи хърватското министерство в писмен отговор до организация Бета във връзка изгонването на хърватския посланик. 

" В тази връзка показваме нашето страдание, че предстоящата ескалация на връзките от страна на Република Сърбия в този миг беше осъществена с фрапантното решение за експулсиране на дипломата “, съобщи хърватското министерство.  Добавя се, че Министерството на външните и европейските работи на Хърватия си резервира правото да отговори на този ход " по време и по метод, който избере " .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР