Никос Михалолиакос, бившият лидер на вече несъществуващата гръцка неонацистка партия

...
Никос Михалолиакос, бившият лидер на вече несъществуващата гръцка неонацистка партия
Коментари Харесай

Пускат предсрочно от затвора лидера на гръцката Златна зора

Никос Михалолиакос, някогашният водач на към този момент несъществуващата гръцка неонацистка партия " Златна зора ", който излежава присъда затвор за основаване на незаконна организация, ще бъде освободен предварително от пандиза, реши през днешния ден гръцки съд, оповестява електронното издание на в. " Катимерини ".

Съдебният съвет на Ламия постанови, че Михалолиакос извършва изискванията за условно предварително освобождение, откакто е изтърпял три пети от 13-годишната си присъда.

По време на чуването държавният прокурор показа причини срещу освобождението на някогашния водач на " Златна зора ", като съобщи, че въпреки да извършва формалните условия, той не е посочил признаци на разкайване за дейностите си или на морално усъвършенстване, като цитира обширните му изявления, в които Михалолиакос твърди, че е хвърлен в пандиза поради политическите си убеждения. Съветът обаче смята, че публикациите, възхваляващи неонацистката идеология, не съставляват противозаконни дейности.

Михалолиакос има възбрана да напуща региона Атика, би трябвало да се явява в локалното полицейско ръководство в атинското предградие Пефки един път месечно и няма право да се среща с който и да е от останалите обвинени по наказателното дело против " Златна зора ".

Никос Михалолиакос беше наказан през октомври 2020 година на 13 години затвор за основаването и управлението на незаконна организация, упрекната в голям брой насилствени закононарушения от ненавист, в знаково правосъдно решение след петгодишен развой против десетки високопоставени представители, членове и поддръжници на " Златна зора " - организация, основана като неонацистка група през 1980-те години, която се издигна до третата политическа мощ по време на огромната финансова рецесия в страната предишното десетилетие, припомня изданието.

Единайсет други някогашни депутати бяха наказани на сред пет и седем години затвор за участие в незаконна организация, а последовател на партията получи доживотна присъда за убийството на рапъра с леви убеждения Павлос Фисас през 2013 г, което докара до предприемане на ограничения против партията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР