Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Нидерландия,

...
Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Нидерландия,
Коментари Харесай

Русия протестира пред Нидерландия заради опит за вербуване на руски военен аташе от британските служби

Министерството на външните работи на Русия привика посланика на Нидерландия, с цел да стачкува против опит за рекрутиране на съветски боен аташе в Хага от английското разузнаване , съобщи Ройтерс.

В изказване на съветското дипломатическо ведомство прикани нидерландските управляващи да не позволяват " страни, които Нидерландия назовава свои съдружници ", да подхващат такива " недружелюбни " дейности.

В изказване на съветското Министерство на външните работи, представено от ТАСС, се споделя, че случилото се с военното аташе на Москва в Хага " опонира на Виенската спогодба за дипломатическите връзки от 1961 година и попречва естественото действие на съветските дипломатически задачи ".

Според съветската дипломация през последните години в Нидерландия са били осъществени няколко сходни " провокации " от страна на западни специфични служби против съветски дипломати. През декември 2018 година представители на американското Централно разузнавателно управление на САЩ се пробват да вербуват " в парк " посланик от съветската задача към Организацията за възбрана на химическите оръжия. През декември 2019 година са се пробвали да " подбуден към съдействие " аташе на съветското посолство в Нидерландия " в частна зона на летище Схипхол " в Амстердам, се споделя в изказването.

Руската дипломация упреква Нидерландия, че " освен не е предотвратила тези противозаконни дейности, само че и взе участие в тях ". Например " през април членове на нидерландските специфични служби се пробваха да вербуват трима съветски дипломати, които по-рано бяха оповестени за личност нон грата ". През юли 2020 година в Хага " в колата на посланик от съветското посолство беше намерено съоръжение за наблюдаване ", се споделя в изказването.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР