Министерството на външните работи на Литва посъветва служителите на Главната

...
Министерството на външните работи на Литва посъветва служителите на Главната
Коментари Харесай

Литва посъветва прокурори и съдии да не пътуват до Русия, за да не ги арестуват

Министерството на външните работи на Литва посъветва чиновниците на Главната прокуратура и съдилищата в страната, против които Следственият комитет на Русия е почнал наказателно гонене, да се въздържат от посещаване в източния комшия.

Според министър Линас Линкявичюс става дума за обвързваните с инспекция на събитията от януари 1991 година, " които съветваме да се въздържат от пътувания до Руската федерация и другарските ѝ страни ". Той не уточни кои са тези страни.

Събитията са от 13 януари 1991 година, когато при опит на милицията и елементи на руската войска да разгонят проява, бяха убити 14 души.

От началото на 2016 година във Вилнюския областен съд е в ход дело против 60 души, в това число съветски жители като Михаил Головатов (бивш офицер от КГБ), Дмитрий Язов (бивш министър на защитата на СССР) и Владимир Усхопчик (бивш командващ на Вилнюския гарнизон). В отговор на 23 юли съветското разследване провокира наказателно дело против литовските прокурори и съдии по съмнение в привличане към наказателна отговорност на почтени хора, защото нямало по какъв начин да бъдат преследвани някогашните военни поради това, че са работили на територията на Съюз на съветските социалистически републики, съгласно руските закони и в осъществяване на воинския си дълг.

" Освен това обвиняванията против жители на Руската федерация не са доказани с справедливи доказателства ", декларират от следствието.

Върховният съвет (парламентът) на Литовската Съюз на съветските социалистически републики прогласи самостоятелност на балтийската република през март 1990 година През януари елементи на Червената войска завзеха основни публични институции и в нощта на 13 януари щурмуваха малкия екран. Хиляди последователи на самостоятелна Литва излязоха по улиците и в конфликтите починаха цивилни и над 700 бяха ранени.

Според литовския външен министър това е " безсрамен опит да се пренапише историята ". " Нападайки чиновници, проверяващи руски закононарушения, и отказвайки се от съдействие по този въпрос, Русия поема цялата отговорност за кръвопролбитието от 13 юнуари 1991 година ", написа Линкявичюс в профила си в " Туитър ". Обвиненията против някогашните руски военни и чиновници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) са за закононарушения срещ учовечеството.

В формалната позиция на министерството дейностите на следствието в Москва са избрани като " провокаторски " и " не отразяващи същинската позиция на народа на Русия ". " Реториката на Следствения комитет на Руската федерация изкривява обстоятелствата, а задачата ѝ е да наложи различна действителност ", се споделя още в известието. В него се добавя, че Русия " от ден на ден пропада в урвата на руското минало ", а правоохранителните структури все по-бързо се трансформират в наказателен уред, и " вместо да играят нормалната за демократичните страни роля на балансьор на властта, стават оръдие за нейния произвол ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР